Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 11 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 11 gün sonra görülecek dolar kuru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, her ay periyodik olarak yayınladığı "Piyasa Katılımcıları Anketi" raporunun nisan sayısını kamuoyu ile paylaştı. Raporda nisan ayı ve 2023 yılının sonunda görülecek dolar kuruna yönelik tahminlere yer verildi.

Muharrem Kazer / Günboyu 

Yaz aylarında uygulanmaya başlayan seçim ekonomisi, hızla yükselen dövizi frenleme noktasında başarılı olmuş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hem piyasalara yönelik arka kapı müdahaleleri ile hem de döviz işlemlerine yönelik kısıtlama kararlarıyla dolar/TL paritesini aylarca 18 bandına sıkıştırmayı başarmıştı.

Buna karşın Türkiye''de yaşanan deprem felaketi, 14 Mayıs seçimleri öncesi ekonomik ortamın giderek belirsiz bir hale girmesi gibi etmenler dövizde yeni bir yükselişi tetiklerken, TCMB tarafından gün aşırı dövize yönelik kısıtlama hamleleri gelmesine rağmen dolar kuru 19.50 bandını geçerek tarihi zirvesini yeniledi. 

BANKADA DÖVİZ HESABI OLANLARIN GÖZÜ KULAĞI BU HABERE ÇEVRİLDİ

Tüm bu olumsuz gelişmelerin yanı sıra, Türkyie''de spot piyasaların merkezi olarak görülen ve fiziksel olarak dolaşıma sokulan dövizin büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan Kapalıçarşı''da dolar/TL 20 liranın üzerine çıkarken, Merkez Bankası''nın finans kuruluşları ve bankalara gönderdiği talimat ile 19.85''den düşük dolar satışına engel olması, ülkede ''ikili kur'' ortaya çıktı iddialarına sebep oldu. 

Haziran 2018 seçimlerinden sonra tamamen ''AKP''nin güdümünde kararlar alma'' noktasında eleştirilerin odağı haline gelen Merkez Bankası, ekonomi piyasalarındaki eski itibarını kaybetmiş olsa da, kurum tarafından her ay yayınlanan ''Piyasa Katılımcıları Anketi'' ilgiyle takip edilmeye devam ediliyor. 

ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere gelişmiş tüm ülkelerde faiz artırımlarına yönelik politikalar devam ederken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın ''Ekonomide Türkiye Modeli'' olarak tanıttığı ve  ''Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur'' teorisini temel alan politikalar, TCMB''nin kararlarına rehberlik etmeye devam ediyor. 

Türkiye''de birikimini TL mevduatı olarak saklayanların sayısı günden güne azalırken, başta Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve Döviz Tevdiat Hesabı (DTH) olmak üzere, bankalarda yabancı para birimi olarak mevduat tutan vatandaşlar için Piyasa Katılımcıları Anketi önemli bir kaynak teşkil ediyor.

DOLAR KURU 11 GÜN SONRA BU SEVİYEYE ÇIKACAK

28 finansal sektör, 4 reel sektör ve 8 kişi de ekonomi piyasalarında bulunan profesyoneller olmak üzere toplamda 40 katılımcının yanıt verdiği cevaplar ile ortaya çıkan rapor, dolar/TL için Nisan ayı sonundaki tahminini 19,4996 olarak güncelledi. 

Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? sorusuna verilen yanıtlarda ayrıca, yıl sonunda görülecek dolar kuru için de tahminlerde bulunulurken, 40 katılımcının verdiği cevapların ortalamasına göre Aralık 2023 itibariyle dolar kuru 23.15 TL seviyesine yükselecek. 2024 yılının Nisan ayına yönelik tahminleri bulunduran ''12 aylık döviz beklentisi'' sonucunda ise ortaya çıkan sonuç 24.08 TL oldu. 

BEKLENTİLERİN KADERİ SANDIKTAN ÇIKACAK SONUCA BAĞLI

Buna karşın, raporda yer alan tahminlerde katılımcıların beklentilerinde en temel değişken 14 Mayıs''ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri olmakta. Sandıktan zaferle çıkma ihtimali yüksek olan Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı, birbirlerinden 180 derece farklı ekonomik politikalar izlemeyi vaad ederken, ekonomistler ortaya çıkacak sonucun Türkiye''nin alacağı yabancı yatırımcı hacmini de doğrudan etkileyeceğini vurguladı. 

Mevcut ekonomik politikaların sürdürülebilir olmadığına yönelik iddiaların çoğalması ile birlikte bazı iktisatçılar, sandıktan Cumhur İttifakı zaferi çıkmış olsa dahi ekonomi yönetiminin tamamen farklı bir hüviyete bürüneceğini belirtmişti. Buna karşın, Mehmet Şimşek''in ve kadrosunun yeni ekonomi yönetiminin başına geçeceğini gösterge olarak iddia eden isimlere karşı, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar şok etkisi yarattı. 

Erdoğan, ülkede bir ''ekonomik kriz'' olmadığını iddia ederken, Türkiye Ekonomi Modeli olarak tabir edilen sistemin de seçimlerin ardından aynı şekilde uygulanacağının altını çizdi. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar