Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Merkez Bankası neden Ankara'dan taşınmamalı?

Öncelikle şunu bilmek gerekir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun merkez ve şubelerin nasıl kurulacağı ile ilgili 2. Maddesine göre Bankanın merkezi Ankara'dadır. Kanun değiştirilmediği müddetçe Merkez Bankasının merkezi İstanbul'a taşınamaz!

Cumhuriyet'in kurucu değerlerine düşman olan AKP kafasının Ankara'nın Başkent olma vasfını değiştirmeye gücü yetmeyince sinsi sinsi Ankara'nın içini boşaltmaya ve Ankara'yı değersizleştirmeye çalıştığını artık cümle âlem bilmektedir.

Merkez Bankasının merkezini Ankara'dan İstanbul'a taşıma hevesini de bu çerçevede değerlendirmek gerekmektedir.

Neo-Osmanlıcı hayaller peşinde koşarak, Cumhuriyet'e karşı Osmanlıcılık taslayan AKP ne yazık ki hala İstanbul'u başkent yapma hayalleri kurmaktadır.

Bu ekonomik bir gereklilik değildir, Merkez Bankası ile ticari kuruluşların ya da bankaların bir bağı yoktur, Merkez Bankasının asli işi yürütme ve yasama merkeziyledir. Onlar ile bilgi alışverişinde bulunarak kararların oluşumuna katkı sunmaktadır.

Merkez Bankaları ticari bankaların üstünde planlama ve kural koyma yetkisine sahip olan bir otoritedir. Merkezinin bulunduğu yerin önemi tamamen siyasi bir semboldür, bu günkü iletişim ve ulaşım koşullarında piyasalara yakın olmak gibi bir gerekçe de tamamen anlamsızdır.

Dünyada merkez bankalarının bulunduğu yerlere bir göz atarsak:

25 Aralık 1913 tarihinde kurulan FED'in merkezi Eccles Building Washington'dadır

Bank of England; BoE, Birleşik Krallık'ın merkez bankasıdır, 27 Temmuz 1694 tarihinde kurulmuş olup dünyanın sekizinci en eski bankası ve İsveç Ulusal Bankası'nın ardından ikinci en eski merkez bankasıdır. Merkezi Londra Şehri'nde

Threadneedle Caddesinde yer almaktadır.

Çin Halk Bankası, Çin'in merkez bankasıdır . 1 Aralık 1948 tarihinde kurulmuş olup ülkenin para politikası yürütmek ve finans kurumlarını denetlemekten sorumludur. Merkezi Pekin 'de yer almaktadır.

BoJ, Japonya Bankası,  10 Ekim 1882 tarihinde Japonya Bankası Yasası ile kurulmuştur ve merkezi Tokyo 'da yer almaktadır.

Rusya Federasyonu Merkez Bankası  Rusya 'nın merkez bankasıdır ve merkezi Moskova 'dadır.

Görüldüğü gibi devasa ekonomilere sahip, büyük ve gelişmiş ülkelerin hepsinde merkez bankaları siyasi merkezde ve ülkelerin başkentlerinde bulunmaktadır, hiç kimse bu simgesel duruştan vazgeçmemektedir.

Örneğin Amerikalılar finans merkezi New York'da hadi merkez bankasını oraya taşıyalım diye düşünmez, benzer bir düşünceyi ne Çinliler ve nede Japonlar taşımaz.

Bir akıllı bizim AKP çıkmış olmalı ki İstanbul'da finans ve iş hayatı daha canlı hadi merkez bankasını oraya taşıyalım, zaten İstanbul'u finans merkezi de yapacağız düşüncesine kapılmış bulunuyorlar.

Bu gerekçede boştur bir kere İstanbul'u bir finans merkezi yapmak ham hayaldir, bir yerin finans merkezi olabilmesi için orada göllenmiş para, yani birikmiş finansın bulunması gerekir.

Et olmadan kasap, sebze meyve olmadan manav, doktor olmadan hastane, öğretmen olmadan okul açamayacağın gibi finans olmadan da finans merkezi açamazsın!

Türkiye finans sıkıntısı çeken, birikmiş servet ve sermayenin olmadığı bir ülkedir, boş kasa ile finans merkezi kurma hayali tamamı ile gerçekçilikten uzak hayali bir yaklaşımdır.

Unutmamak gerekir ki bir finans merkezleri bina ile kurulmaz para ile kurulur.

Ayrıca finans merkezi kurmanın ön şartı daima yasal güvencedir!

Siz iki tweet attı, bir gösteri yaptı diye çoluk çocuğu gözaltına alırken hangi finans uzmanı gelir sizin ülkenizde sizin şehrinizde yaşamak ve iş yapmak ister?

Diğer yandan sermaye çok ürkektir, istikrarlı siyasi ve hukuki yapısı olmayan ülkelere güvenip gelmez. Hangi akıllı parasını ve sermayesini bir adamın iki dudağı arasından çıkan sözlerle idare edilen bir ülkeye yatırır?

Kısacası bu yaptıkları binayı yurda dönüştürmek ve Merkez Bankasını Başkent Ankara'da tutmak en doğru ve akıllıca yoldur.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları