Mahya nedir? Mahyacı ne anlama gelir? Mahyacı kimdir?

Mahya nedir? Mahyacı ne anlama gelir? Mahyacı kimdir?
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte 'Mahya' ve 'Mahyacı' merak edilmeye başlandı. Birçok insan internette Mahya ve Mahyacı'nın ne olduğunu araştırıyor. Peki Mahya nedir? Mahyacı ne anlama gelir? Mahyacı kimdir?

Mahya nedir?

Ramazan Ayı'nın gelmesiyle birlikte Müslüman toplumda mahya ve mahyacılık konusu tekrar gündeme gelmeye başladı. Peki Mahya nedir? Mahyacı ne anlama gelir? Mahyacı kimdir?

MAHYA NEDİR?

Mahya, Ramazan ayında iki veya daha fazla minaresi olan camilerde yapılmaktadır. Bu camilerde minarelerin arasında bulunan ışıklı yazıya mahra denir. Geleneksel olarak Osmanlı döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri kullanılarak yapılıyor.

MAHYACI KİMDİR?

Mahyacı ise, camilerin minareleri arasına gerilen ışıklı yazı şeritlerini hazırlayan sanatçıya verilen addır. Mahyacılık, eski zamanlarda büyük bir ustalık gerektiren gerçek bir sanat dalıydı. Bu alanda yetişmiş ustalar, çıraklara işin inceliklerini öğretirlerdi. Mahya kurmak için en az iki minaresi olan bir cami gereklidir.

MAHYACILIĞIN TARİHİ NEDİR?

Eskiden büyük camilerde, iki minare arasına ip veya teller gerilir ve mahyacı, genellikle zeytinyağı doldurulmuş kandilleri veya mumlu fenerleri ipin üzerine dizerek istediği dini yazıları veya resimleri oluştururdu. Bu kandiller ramazan ayı boyunca yanar.

Ancak camilerin elektrikle aydınlatılmasının yaygınlaşmasıyla, mahyacılık kolaylaşmış ve ayrı bir sanat dalı olmaktan çıkmıştır. Bugün ise mahyacılar, renkli elektrik ampulleri ve yeni yazılarla mahyaları hazırlamaktadırlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar