Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Mahfi Eğilmez suçludur

Habertürk kanalında Hülya Hökenek'in ekonominin tartışıldığı programında, iktidar yandaşı Cem Küçük mevcut ekonomik durumu savunurken ekonomik gidişatı eleştiren Mahfi Eğilmez'i hedef alarak, "Mahfi Eğilmez'in Merkez Bankası Başkanlığı yaptığı dönemi de gördük biz. 2001 krizinde ülkeyi batıranlardan biridir Mahfi Eğilmez. Eğilmez, ekonomi hakkında konuşamaz, ekonomiyi batıran adamdır" diye bir cümle sarf etti.

Bu arkadaşın hükümetin yanlış icraatlarını halkın gözünden gizlemeyi amaçlayan algı operasyonlarına kendisini bu kadar kaptırarak algı operasyonlarına asker etmesi gerçekten de acayip tuhaf bir durum.

Bu noktada Goebels'in propaganda yöntemlerini yalayıp yutmuş, ezber etmiş, gerçek bilgileri saptırmaktan ve hatta yalan söylemekten bile kaçınmayan bu kadar çok yandaş kalem olduğunu görmek gerçekten de ülkemiz adına utanç verici bir durumdur.

İşte Mahfi Eğilmez bu noktada suçludur ve suçu da onca uğraşılan, zaman ve para harcanan bu algı operasyonlarını çökertecek gerçek bilgi ve hesaplamaları yapıp kamuoyu ile paylaşmasıdır.

Ülke ve ekonomiyi yönetmeyi beceremeyince algıyı yönetip, seçim kazanmaya odaklanan AKP iktidarı ve Erdoğan'ın ilk seçimde gideceği artık açıkça ortaya çıkmıştır, telaş ve panik bu yüzdendir. Yargı önünde verilecek onca hesap böyle birikmişken ateş bacayı sarmış, korku dağları beklemektedir.

Algı yaratmak zor, zahmetli ve pahalı bir iştir ve lakin algılar iskambil kâğıdından kuleler gibidir bu kulelerin yapımı da zor, zahmetli ve uzun süreli bir iştir fakat tek bir üfürükle yerle yeksan olur bu kuleler.

Cem Küçük gibi kalemler onca zaman harcayıp inşa ettikleri kâğıttan kuleleri bir üfürükle yıkan, düzenlerini bozan Mahfi Eğilmez gibi gerçek ekonomistlere ve ahlaklı bilim insanlarına cin ifrit olmasınlar da ne yapsınlar?

Yalanı demeyelim ama hatası ifşa olunca Cem Küçük "Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanlığı yapmadı, doğru. 1997'de 5 ay Hazine Müsteşarlığı yaptı. 2001 krizi 4 yıl sonra çıktı. Canlı yayının heyecanıyla benim gibi bilgisine güvenen birinin daha dikkatli olması lazım. Bu anlamda Mahfi Bey'den özür dilerim." demek zorunda kaldı.

Fakat bu noktada dahi pişman olup algı operasyonlarına asker olmaktan vazgeçmiş değil, çünkü yazısına: "2001 krizine giden yolda 1990'lardaki herkesin katkısı var. Mahfi Eğilmez bundan azade değil. Mahfi Eğilmez tipik bir eski Türkiye bürokratıdır. Onun dönemine bir bakalım. Nejat Özonay Twitter'da yazmış. Ben de burada alıntılayayım. Sayın Eğilmez Hazine Müsteşarı olduktan sonra "%100,99'da aldığı borçlanma faizini 6 ayda %122,53'e, bileşik faizi %147,87'e çıkarttı. Yüksek faize rağmen ortalama TÜFE'yi %77,6'dan alıp 6 ayda %96,1'e yükseltti." Eğilmez 5 ay görev sonunda ekonominin battığını görünce istifa etti. Yani 2001 krizi durduk yere gelmedi. 5 Nisan 1994'teki krizden bu yana alınan her yanlış karar 2001 krizini getirdi...

2001 bir sonuçtu. Mahfi Eğilmez de 2001 krizini döşeyen taşlardan birkaçını döşemiştir. Bu gerçeği herkes bilir ama laf edemez. Çünkü Eğilmez şu an Tayyip Erdoğan ve hükûmetin mali politikalarını eleştiriyor. Desteklese kendisine neler derlerdi.

Tipik bir eski Türkiye bürokratı olarak Mahfi Eğilmez 1990'lardaki iflas etmiş Türkiye'nin -Refah Yol dönemi hariç- sorumlularından biridir. Müsteşarlıktan ayrıldığı 1997 yılı sonunda TÜFE %99,1, TEFE %91, Tarım enflasyonu %96,5'di." diyor.

Bu noktada Cem Küçük'ün dile getirdiği bir tek doğrumsu cümlesi var oda "2001 krizi durduk yere gelmedi. 5 Nisan 1994'teki krizden bu yana alınan her yanlış karar 2001 krizini getirdi" cümlesi.

Bakın Mahfi Eğilmez bu konu hakkında ne cevap vermiş; "2001 krizi benim devletten ayrılmamdan dört yıl sonra çıktı. Çıkış nedeni de yapısal reformların yapılmamasıydı. Hem zamanında görev yaptığım hükümeti hem de sonraki hükümetleri yapısal reformların yapılması konusunda sürekli uyardım. Bugün de insanları bıktıracak kadar yorduğumu bile bile aynı uyarıları yapmaya devam ediyorum. Ben bunun gerçekleşmesi için demek ki tam 35 yıldır yapısal reformları anlatmaya çalışıyorum. Ve siyasetçiler ne yazık ki dinlememeye devam ediyorlar."

Mahfi hoca bu uyarısında haklı değil mi?

2001 krizi ve gerçek sorumluları ile nedenlerini bir başka yazımda anlatacağım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları