Kurtlar mutasyona uğradı: İnsanların en ölümcül hastalığını grip gibi atlatıyorlar!

Kurtlar mutasyona uğradı: İnsanların en ölümcül hastalığını grip gibi atlatıyorlar!
Ukrayna'da yaşanan Çernobil felaketinden sonra hayatta kalan kurtların mutasyona uğradığı görüldü. Kurtlar kansere karşı bağışıklık geliştirdi.

Princeton Üniversitesi'nden evrimsel biyolog ve ekotoksikolog Cara Love liderliğindeki bir araştırma ekibi, Çernobil'in etkilediği bölgedeki kurtların bağışıklık sistemlerini inceledi.

Love ve ekibi, 2014 yılında Çernobil'in kalbine doğru bir keşif gezisine çıkarak, radyasyona maruz kalan kurtların hareketlerini takip etti. Yapılan gözlemler sonucunda, kurtların kansere karşı direnç geliştirdikleri ve insan kanser hastalarının bağışıklık sistemlerine benzer değişiklikler yaşadıkları tespit edildi.

wolf-2362004-1280.jpg

Çernobil kurtlarının, yaşamları boyunca günlük olarak yüksek miktarda radyasyona maruz kaldığı belirlendi. Bu durum, insanlar için kabul edilebilir güvenlik sınırının altı katından fazla olduğu anlamına geliyor. Ancak kurtlar, bu yüksek radyasyon seviyelerine rağmen hayatta kalmayı başarıyorlar ve hatta kansere karşı direnç geliştiriyorlar.

e34cac422df7032de79da525dc18ec98.jpeg

Araştırmacılar, bu direnç mekanizmasının kurtların genomunda belirli bölgelerde bulunan koruyucu mutasyonlardan kaynaklandığını düşünüyorlar. Bu bulgu, gelecekte kanser tedavisi ve radyasyonun zararlı etkileriyle başa çıkma konusunda yeni yaklaşımlar geliştirilmesine olanak sağlayabilir.

Ancak araştırmanın, COVID-19 salgını ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi zorluklarla karşılaştığı belirtiliyor. Love, önceliklerinin insanların ve işbirlikçilerin güvenliğini sağlamak olduğunu vurguluyor.

fa97c0e2959096b44af5c9e27ac36eac.jpeg

Çernobil'deki kurtların genomunda görülen değişiklikler, nükleer felaketlerin yaban hayatı üzerindeki etkilerini vurguluyor. Radyasyon seviyelerinin zamanla düşmesine rağmen, bölgedeki köpek ve kurt popülasyonlarındaki genetik değişikliklerin uzun vadeli etkileri belirsizliğini koruyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar