Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Kredileri değil gelirleri artırmanız gerekiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan fevkalade yanlış bir yoldadır, ülkedeki ekonomik sorunları çözmenin yolu, yöntemi şu anda tercih edilen kredi ve borçları değil gelirleri artırmaktan geçer…

En son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konut edinmede, barınma sorununu çözmede işe yarayacağı iddiası ile 3 farklı paketten oluşan kamu bankaları eli ile kullandırılacağı söylenen yeni bir kredi olanağı açıkladı ve bunu bir müjde olarak sundu, açıklanan bu kredi paketlerine göre:

1. paket: İlk kez konut alacaklara, 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizle kredi verilecek.

2. paket: Birinci ve ikinci el konutları kapsıyor. Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankası''na satılarak karşılanması şartı ile alınacak konutlar için bu paketten yararlanılabilecek.

Konut değeri 2 milyon lira ile sınırlı bu paket, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor.

Erdoğan, bu paketin bir amacının da "döviz ve altın varlıklarının Türk Lirası''na dönüşümünü teşvik etmek" olarak açıkladı.

3. paket: İnşaat sektörüne yönelik olacak. Bu paket kapsamında Erdoğan, "Mayıs başı itibarıyla yüzde 40''ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50''si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayrıldığını" açıkladı.

Bir yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalar, belli rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek.

Türkiye''de özellikle büyük şehirlerde değeri 1 milyon liranın altında oturulabilecek nitelikte ev kalmadı, sıfır binalarda ise 2 milyona bile ev bulmak neredeyse mümkün değil.

Bu kredi paketlerine göre alınan kredilerin geri ödenebilmesi için kredi kullanacak vatandaşların en az 15 ila 20 bin lira taksit ödeyebilecek ve 300-500 bin lira peşinat verebilecek seviyede geliri ve birikimi olması lazım. Hiç peşinat ödemeden 2 milyon lira kredi çeken birinin bu faiz hadlerinde bile aylık 28 bin 500 lira taksit ödemesi gerekir. 1 milyon kredi kullanıldığında ise ödenecek taksit yaklaşık 14 bin liradır.

Aşağıdaki tabloda Türkiye''de gelir seviyelerini gösteren örnek maaşlar yer almaktadır:

Bu gelir seviyelerine baktığımızda düzenli bir işi ve geliri olan kişilerin dahi bu kredi paketinden faydalanmasının imkânsız olduğu açıkça görülmektedir.

Burada sorunun kredi faizlerinden kaynaklanmadığı, gelir seviyelerinden kaynaklandığı konut fiyatlarının ortalama gelir seviyeleri ile satın alınamayacak kadar yüksek olduğu görülmektedir. Ülkede en üst seviyede maaş alanlardan olan bir milletvekilinin bile ortalama bir konutun kredi taksitini ödeyemediği bir ülkede gelirler aşırı düşük demektir.

Konut fiyatlarını düşürmek pratikte mümkün olmadığına göre tek yapılabilecek şey gelir seviyelerini artırmaktır. İktidarı bu yönde kafa yormaya ve çalışmaya davet ediyorum…

Demedi demeyin; gelir seviyeleri artırılmadığı müddetçe bu tip enflasyonun çok altında faiz ile dağıtılan kredi imkânları sadece para babalarına yarar, zengini daha zengin yapar, emlak fiyatlarını daha da yukarı çekerek dar gelirlilerin konut almasını hepten imkânsız hale getirir.

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları