Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

ANALİZ

Koronavirüs gelecek 50 yılda sol iktidarları getirecek!

Değerli okuyucularım bugünkü yazımda koronavirüsün farklı bir yönünü analiz edeceğim. Virüsün dünyadaki rejimleri değiştirme ihtimalini değerlendireceğim.

***

Kendi sosyal medya hesabımdan geçen günlerde farklı konuyu analiz ederek yazmıştım.

Yazım şu şekildeydi:

"Koronavirüs özel işletmeleri bitirecek sonrasında Sosyalizm gelecek" demek dünyadaki siyasi tarihe ve rejim değişikliklerine terstir.

Çünkü özel işletmeler çökünce Sosyalizm gelmez. Sadece kısa süreli devlet ekonomiyi idare eder.

Sosyalizm bir rejimdir. Proleter sınıf ayaklanıp halk ihtilali olmadan Sosyalizm gelmez.

Özel şirketler çökünce anayasayı değiştiremezsiniz. Söz gelimi virüs büyük şirketleri kapattırdı. Hayat normale döndü. Devlet, Kurtuluş Savaşı sonrasındaki gibi ekonomiyi toplamak adına devlet şirketleri kurabilir. Ama partiler kapanmayacak ki. Partiler kapanmadan tek parti diktatoryası kurulmadan sosyalizm gelmez ki. Anayasanın 4 maddesini değiştirmeden veya diğer maddelerini değiştirmeden Sosyalizm gelmez ki. Şirketlerin devletleşmesi Sosyalizm demek değildir. Virüs salgını yüzünden evden çıkılamaması sonrasında şirketler iş yapamayacağı için bu durum özel kuruluşların çökmesine neden olacaktır.

Devlet ekonomiyi tekrar ele alacak, ama bu Sosyalizm değildir. Sosyalizm'de tek parti olur, başka da parti olmaz. Lütfen biraz mantıklı düşünürsek sonuca varırız. Şimdi Sosyalizm propagandası zamanı değil virüsle mücadele zamanıdır.

***

Yukarıdaki sosyal medya yazımda konuyu net biçimde analiz ettim.

Lakin rejim değişikliği sadece özel şirketler çökecek Kapitalizm yıkılıp, Sosyalizm gelecek meselesi de değildir.

***

Reform hareketlerinin veba salgını sonucunda olduğunu tarihçiler belirtiyorlar. Lakin tarihçilerin reform hareketlerini sadece veba salgınına bağlamayı da doğru bulmadıklarını da biliyoruz.

***

Koronavirüs, Türkiye'de parlamenter rejimi tekrar getirecek demek de olmaz. Çünkü virüsün demokrasiyi tekrar geri getireceğini savunmak akla da ters bir durumdur.

***

Koronavirüs, sosyal devleti veya devlet işletmelerini hayat normale dönünce güçlendirebilir. Ama sosyal medyadaki yazımda da belirttiğim gibi Sosyalizm rejimdir özel şirketler çökünce gelmez, proleter diktatorya ile gelir demiştim.

***

Lakin koronavirüs ülkemizde veya dünyada siyaseti etkilemez dersek de akılcı bir analiz olmaz. Çünkü yoksul bitkin düşmüş halk sol partileri tercih edebilir.

Devlet işletmelerinin virüs sonrası tekrar güçlenme sebebi özel şirketlerin çökmesinden olacaktır. Çünkü sokağa çıkmayan halk özel şirketleri birbirinin içine geçmiş ekonomik sistemde çökertecektir. Şimdiden çoğu büyük dev şirketler holdingler kepenk kapattılar. Virüs, Türkiye'yi kasıp kavurmaya başlayalı 1 ay bile olmadı.

***

Virüs sonrası hayat normale döndüğünde özel şirketlerinin çökeceğini devlet şirketlerinin parlayacağını yukarıda yazdım. Bu da doğal olarak belki Türkiye de güçlenir güçlenmez bilemeyiz, ama dünyada göreceğiz gelecek 50 yılda sol iktidarların olacaktır.

Bu sol iktidarlar benim fikrim değil, objektif tespitimdir.

***

Sol iktidarların gelecek 50 yıl içinde büyümesi Sosyalizm geliyor demek değildir. Sosyalizm'in bir rejim değişikliği ve onun da proleter sınıfın halk ihtilali ile geleceğini yukarıdaki sosyal medya yazımda belirtmiştim.

***

Tarihe not düştüm bu yazımda. 50 yıllık süreçte sol iktidarların dünyada parlayacağını ben objektif olarak değerlendirdim. Türkiye'de ise sol iktidarların tıpkı Ecevit gibi koalisyonlu iktidara geleceğini de yine objektif olarak analiz edeyim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları