Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

ANALİZ

Korona sonrası Türkiye’de iktidar senaryoları

Koronavirüs ülkemizi kasıp kavurmaya devam ediyor. Vaka ve ölüm sayısının azaldığını görüyoruz. Lakin bu sayılara da inanmayan ciddi bir kitle olduğunu da biliyoruz. Bunun nedenleri bam başka bir yazı konusudur. Değerli okuyucularım ben bugünkü yazımda koronanın vurduğu ülkemizde ilk seçimlerdeki iktidar senaryolarını son anketlerle beraber analiz edeceğim.

***

İsterseniz Ahmet Takan’ın Korkusuz gazetesindeki köşesinden yayınladığı AREA Araştırma Şirketi'nin Nisan 2020 seçim anketi sonuçlarını sizlerle paylaşayım.

Bu ankete Cumhur İttifakı adeta çakıldı diyebiliriz.

Anket sonuçlarına göre AKP yüzde 35.8'de kalırken küçük ortağı MHP yüzde 9.6 oy alıyor.

Bu durumda Cumhur İttifakı yüzde 50’nin altında kalıyor. Yani mevcut sistemde Erdoğan ilk seçimlerde iktidarını kaybediyor.

Tabiyiki Erdoğan’ın karşısındaki rakibinin de kim olduğu çok önemli. İmamoğlu veya Akşener olması durumda Erdoğan’ın ciddi anlamda zorlanacağı da yine bu anketler anlıyoruz.

***

Şimdi de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in son aylardaki halktaki karşılığının nasıl arttığını dile getiren MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu ve CEO'su Özer Sencar’ın son paylaştığı anketi siz okuyucularıma sunacağım.

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu ve CEO'su Özer Sencar 'Türkiye'nin Nabzı Nisan ayı araştırmalarına göre Meral Akşener'in en beğenilen ikinci parti lideri olduğunu belirtti. Akşener'in popülaritesinin Kasım 2019'dan beri arttığına dikkat çeken Sencer, bunu dikkate değer bir durum olarak niteledi.

***

Akşener ve İmamoğlu’nun Türk Milleti’nde karşılığı var da ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın karşılığı yok mu?

Tabiyiki var.

Yine MetroPOLL’un anketinde virüs salgını krizini yönetmede Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan daha başarılı bulduğu görüldü.

***

Son günlerdeki anketleri buraya tek tek yazsam bu satırlar yetmez.

Şimdi gelelim iktidar senaryolarına.

***

Önceki yazılarımda merkez sağ destekli sosyal demokrat başkan adayının ilk seçimlerde Erdoğan’ı yeneceğini söylemiştim.

Koronanın Sol iktidarları dünyada getireceği gibi Türkiye’de de durumun öyle olacağını belirtmiştim.

***

Bu sosyal demokrat başkan adayı İBB Başkanı İmamoğlu mu olacak? Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Ama bu demek değildir ki Meral Hanım, Mansur Yavaş Bey veya diğer öne çıkan isimler ilk seçimlerde Erdoğan’ı yıkamazlar. Elbette İmamoğlu dışındaki Millet İttifakı başkan adaylarının hepsi kıymetli ve değerlidir.

***

Lakin koronanın Kapitalizm’i yıktıktan sonra Parlamenter Sistem içinde sol iktidarları yönetime getireceği tespitimin hala arkasındayım.

Bu merkez sağ destekli sosyal demokrat başkan adayının en güçlü ismi elbette İmamoğlu’dur.

Ama altını fosfor kalemle çiziyorum, tek alternatif sosyal demokrat başkan adayı İmamoğlu değildir. Birçok isim ön plana çıkabilir.

***

Parlamenter Sisteme korona sonrası elbette geçilecektir. Ve bu sistem içinde yıkılmış Kapitalizm sonrası devletçi ekonomi modeli gelişecektir. Çünkü çöken holdingler, şirketlerin yerini devlet almak zorundadır. Tıpkı Kurtuluş Savaşı sonrasında olduğu gibi.

***

Evet okuyucularım, korona sonrası AKP iktidarı ilk seçimlerde gidecektir. Bunu dediğimde her seçimlerde AKP’yi yıkıyorsunuz bir türlü ‘ireyisimizi’ yıkamıyorsunuz diyen troller de olacaktır. Ben burada bir iktidarı yıkıp diğer iktidarı getirmek için yazmadım tespitlerini dile getirdim bu bir!..

İkincisi, İstanbul ve Ankara’yı son yerel seçimlerde ‘ireyisiniz’ kazandı da bizim mi haberimiz yok? ‘İreyisinz’ artık seçimlerde yıkamazsanız algısı 31 Mart ve 23 Haziran’da yıkıldı geçmiş olsun buz gibi su için troller.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları