Kolon kanserinde erken tespit ve tedavi önemli

Kolon kanserinde erken tespit ve tedavi önemli
Uzman Dr. Fatma Seçil Kırdök, kolon kanserine risk oluşturabilecek lezyonların önceden tespit ve tedavisinin önemine dikkat çekerek, deneyimli bir ekibin gerçekleştirdiği kolonoskopi kontrollerinin oldukça konforlu olduğunu belirtti.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatma Seçil Kırdök, Kolon Kanseri Ayı vesilesiyle Türkiye’de en sık görülen beş kanser türünden biri olan kolon kanseri hakkında bilgi verdi. Kolon kanserinde erken teşhisin tedavi şansını artırdığını söyleyen Dr. Kırdök, "Erken tanı veya riskli lezyonların erken tedavisi ile kolon kanseri gelişimi önlenebilir. Risk faktörleri arasında ileri yaş, kronik inflamatuar bağırsak hastalıkları, hareketsiz yaşam, kötü beslenme, sigara, alkol kullanımı ve obezite yer alır" dedi.

“45 YAŞ ÜZERİ İÇİN KOLONOSKOPİ ÖNERİLİR”

Tarama ve erken tanının kolon kanserinde hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr. Kırdök, uluslararası kılavuzların 45 yaş ve üzeri kişilere kolonoskopi taraması yapılmasını önerdiğini belirtti. Dr. Kırdök, gaitada gizli kan testi gibi testlerin kesin kanser varlığını göstermediğini, bu nedenle kolonoskopi kontrolünün mutlaka önerildiğini ifade etti. Kolonoskopi sırasında polipler gibi kanser riski taşıyan lezyonların tespit edilebileceğini söyleyen Dr. Kırdök, "Polipler farklı büyüklüklerde olabilir. Standart bir kolonoskopi sırasında birçok polip çıkarılabilirken, bazı büyük polipler ileri endoskopik teknikler veya cerrahi müdahale gerektirebilir. Polip çıkarıldıktan sonra yapılan patolojik inceleme sonuçlarına göre hastaların kolonoskopi takibine alınması gerekir. Kolon kanseri gelişme riski olan hastaların kolonoskopi kontrolünde yakalanma olasılığı oldukça düşüktür" şeklinde konuştu.

“SEDASYON İLE KOLONOSKOPİ RAHATLATICIDIR”

Dr. Kırdök, özellikle ailede birinci derece yakınlarda kolon kanseri öyküsü olan kişilerin 45 yaşını beklemeksizin erken yaşlarda kolonoskopiye girmelerinin faydalı olabileceğini belirtti. Kolonoskopinin deneyimli ellerde yapıldığında komplikasyon riskinin düşük olduğunu vurgulayan Dr. Kırdök, "Sedasyon ile yapılan bu işlem hastalar için oldukça rahatlatıcıdır. Hastanede yatış gerektirmez ve işlem sonrası yaklaşık bir saatlik gözlem süresinin ardından hastalar eve dönebilir. Kolonoskopi kontrolü, kolon kanserine risk oluşturabilecek lezyonları önceden tespit edip tedavi etmek için son derece önemlidir ve rahatlatıcı bir tıbbi uygulamadır" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar