Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hakan Paksoy

Hakan Paksoy

MİLLİ DÜŞÜNCE

Kocatepe Camisi'nin adı Atatürk Camisi olmalıdır

Bu yazı "İlteriş (Kutluk) Kağan, Mustafa Kemâl ve Kocatepe Camisi" başlığı ile Aralık 2011'de yazılmış ve Millî Düşünce Merkezi'nin internet sayfasında yayımlanmıştı.

30 Ağustos (2019) Cuma hutbesinde her türlü uyarılara rağmen yine de bildiklerini yapmaktan şaşmadılar. Atatürk'ün adını anmadan okunan hutbe infiale yol açtı ve cami cemaatini böldü. Hatta duyulmamış şekilde tartışma yaşandı. Hutbe bölündü, itişmeler yaşandı. Bölünmüşlük sosyal medyada da kendini gösterdi. Türk Halkı da ikiye ayrıldı. İktidar partisi sade suya tirit bir açıklama ile Diyanet İşleri Başkanlığına sahip çıktı. Yaşananların bir plan dâhilinde, hedefe doğru şaşmayan adımlardan birisi olduğu gün gibi aşikâr.

Yazının başlığı değiştirilerek gözden geçirilerek tekrar yayımlanmaktadır.

***

1919 Yılının Temmuz'unda Erzurum'da, Erzurum Kalesi Komutanlığına ait küçük bir odada bir toplantı yapılmaktadır. Toplantıya başkanlık eden bizzat düşmanları tarafından "Yüzyılın Dâhisi" olarak nitelendirilen Mustafa Kemâl Paşa'dır. Odada, Gazi Paşa ile beraber; Rauf (Orbay) Bey, Kazım Karabekir Paşa, Hüsrev (Gerede) Bey, Süreyya (Yiğit) Bey, Refik (Saydam) Bey, Kazım (Dirik) Bey, Mazhar Müfit (Kansu) Bey ve Münir (Akkaya) Bey'ler olmak üzere toplam dokuz kişi vardır.

Toplantıda vatanın içinde bulunduğu şartlar konuşulmaktadır. Başkent dâhil, vatanın çeşitli yerleri işgal altındadır. Millet perişan ve muzdarip, ordu yorgun ve bitkindir.

Gazi Paşa'ya göre üç ihtimal vardır:

1.            Galip devletlerden birisinin himayesine girmek,

2.            Padişahın etrafında toplanarak ve Düvel-i Muazzama'nın uygun göreceği yerde devleti devam ettirmek,

3.            Taksim kaçınılmaz olduğuna göre kurtuluş çareleri aramak.

Cennetmekân "Ne yapmak lazım gelir?" sorusunu önce kendi düşüncelerine göre cevaplandırır.

"Arkadaşlar tek tedbir; hâkimiyet-i millîyeye müstenid, bilakaydı şart, müstakil bir Türk devleti teşkil etmek ve bu hedefe behemehâl vasıl olmaktır." İzahata devam eder. Özetle: "bu hedefe giden yolda vazife ağır, müşkül hatta tehlikelidir. Sarptır, haşindir, çetindir. Hayati tehlike vardır. Hemen karar almak mecburiyetimiz yoktur." der ve son olarak: "Millî vazifenin başına geçecek zatın kim olacağı kati fikrim yoktur. Bu tayin hakkı bu anlarda sizlerin, ondan öteye de safha safha milletindir." diyerek sözlerini bitirir.

Sabaha kadar süren ilk toplantı sona ermiştir. Herkes kendi vicdanı ve şartları ile yalnız kalır. Fakat karar çabuk verilir. Hemen ikinci toplantı yapılır.

Parola tektir. "Ya ölüm, ya muvaffakiyet ve zafer..."

Gazi Paşa, "başkan olmak isteyen var mı?" diye sorar, ittifakla "kendisinin" olması uygun görülür.

Ve böylece yola çıkılmıştır... Dokuz yiğit hazırlıklarına girişirler...

***

Erzurum'da, bu gece yaşanırken vatan karmakarışıktır.

Edirne ve havalisi de Yunan işgalindedir. İzmir'e asker çıkarmış, içeriye doğru ilerlemektedir. Kimi yerde karşı çıkıp silah sıkanlar kimi yerde ise karşılayıcı çıkıp medet dileyenler vardır.

Antalya İtalyan, Çukurova, Antep, Urfa ve Maraş havalisi önce İngiliz sonra Fransız işgaline uğrar.

Doğu'da Ermeniler iyice coşmuş, yapmadıklarını bırakmamaktadırlar.

Düşman sadece bunlar da değildir. Kendimizden bir takım sütü bozuklar dağınıklığı fırsat bilip köy, kasaba ilçe ve hatta şehirleri basarak yağma yapmakta, haraç almakta, vermeyenleri sallandırmakta", gözlerine kestirdikleri kadın ya da kızları beraberlerinde götürmektedir. Her silahlı grup kendi divan-ı harbini kurmuş, yargılama yapmaktadır.

İstanbul'da, Başkent'te, Zillullah-ı fil Arz, düşman gemilerinin toplarının gölgesi altındadır. Şehrin asayişi İtilaf Kuvvetleri'nin kontrolü altındadır. Evler basılmakta, istedikleri kişi hemen Bekirağa Bölüğüne konuk(!) edilmektedir.

Devletsizlik kargaşa, kaos ve düzensizlik ortaya çıkarmıştır. Bu şartlarda birçok kişi kahramanca, bir şeyler yapmak için büyük gayret sarf etmektedirler. Bu gayretler dağınıktır.

Tam da böyle bir ortamda bir Türk başbuğu çıkar ve haykırır:

"Temel prensip, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir. İstiklâlden yoksun bir millet, medeni insanlık dünyası karşısında uşak olmak mevkiinden daha yüksek bir muameleye layık görülemez. ... Hâlbuki Türk'ün haysiyeti, gururu ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa yok olsun daha iyidir.

O halde, ya istiklâl ya ölüm"

Ve herkesi birleştirir...

***

Türk tarihinin sadece yer ve isimler hariç; oluş, etki ve sonuç itibarı ile birbirine tıpatıp benzeyen tarihin iki farklı kesitinin ikisinde de, dönemin kahramanları, aynı yoldan geçerek aynı sonuca, hür ve müstakil bir Türk devletine ulaşmışlardır. Bu kahramanların birincisi 7. Yüzyılda İlteriş (Kutluk) Kağan, diğeri 20. Yüzyılda Mustafa Kemâl'dir.

İlteriş (Kutluk) Kağan on yedi erle ünleyince "şehirdeki dağa çıkmış, dağdaki inmiş. Yetmiş kişi olmuşlar, sonra yedi yüz... Askerleri kurt gibi imiş, düşmanı koyun gibi imiş. Kağansızlaşmış milleti, cariye olmuş, kul olmuş milleti, Türk töresini bırakmış milleti, ecdadının töresince yaratmış."

Gazi Paşa Amasya'dan seslenmiş. Önce Kale Kumandanlığındaki sekiz yiğit. Sonra Erzurum ve Sivas kongrelerindeki ve Büyük Millet Meclisi'ndeki kahramanlar...  O da şehirdekini dağa çıkarmış, dağdakini şehre indirmiş... Yel olup esmişler, sel olup akmışlar...

26 Ağustos 1922 (Kocatepe)'de şafak sökmüş, 9 Eylül günü vize ile gidilen İzmir'de tan ağarmaya başlamıştır. 11 Ekim 1922 (Mudanya Mütarekesi)'de sabah olur. Ve 24 Temmuz 1923'de (Lozan Antlaşması) Vatanın tapusu Türk Milleti adına, yeniden, tescil olunmuştur.

20'nci Yüzyılın İlteriş (Kutluk) Kağan'ı, İngilizlere göre 20'nci Yüzyılın Dâhisi, Büyük Gazi Mustafa Kemâl; "kurt gibi askeri ile ilsizleşmiş, kağansızlaşmış milleti, cariye olmuş milleti, kul olmuş milleti, ecdadının töresince yaratmış, milletini tanzim etmiştir."

***

Yüce Din'imizde Cuma'nın şartlarından birisi de hür olmaktır. Bayrağı esir, vatanı işgal altında olan bir millet hür değildir. Gazi Paşa önderlik ettiği bu millet için yaptıklarıyla, Cuma'nın şartlarından en önemlisinin yerine gelmesini sağlamıştır. Bu ülkede yaşayan Müslümanlar hür olarak ibadetini yapabilmelerini O büyük insana borçludurlar.

Bugün Türk milletine düşen görev; Onun başkent yaptığı Ankara'da, yattığı Anıtkabir'in tam karşısındaki, Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük camilerden birisi olan Kocatepe Camisi'nin adını, "Mustafa Kemâl" ya da "Atatürk Camisi" olarak değiştirmektir

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları