KKTC’nin ilk yerli insansız hava aracı geliştirildi

KKTC’nin ilk yerli insansız hava aracı geliştirildi
Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Pilotaj, İnsansız Hava Araçları Teknolojileri ve Uçak Mühendisliği bölümleri öğrencileri tarafından tasarlanan, KKTC’nin yerli İHA’sı TOPEL-1; gökyüzünde süzüldüğü test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

(İHA) - Yazılımından prototiplemesine kadar tamamen Girne Üniversitesi öğrencilerinin imzasını taşıyan TOPEL 1, keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılabilecek bütün özelliklere sahip olarak tasarlandı.

Otomatik uçuş kontrol sistemi ile dikkat çeken TOPEL-1; IFF, GPS ve enstrüman uçuş ekranı gibi cihazların yanında operatörün görüntüyü daha kolay görebilmesi için tasarlanan gözlük ile uzaktan yönetilebiliyor. TOPEL 1, kablosuz görüntü aktarma teknolojileriyle keşif görevlerinde görüntüyü anlık olarak operatöre aktarabiliyor. TOPEL-1’in özellikle arama kurtarma çalışmalarında kullanılması hedefleniyor.

İlk prototipi üretilen KKTC’nin yerli İHA’sı; 8 Ağustos 1964 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta Erenköy Mücadelesine destek vermek için gerçekleştirdiği harekat sırasında şehit olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in adını taşıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar