Kira gelirlerinde vergi istisnası

Gerçek gider yönteminin seçilmesi ve konut kira gelirlerine uygulanan istisnadan yararlanılması durumunda, indirilecek gerçek gider aşağıdaki örnekteki gibi hesaplanır:

Örneğin mükellef (A), 2021 yılında 80.000 TL konut kirası elde etmiştir. Başka geliri bulunmamaktadır. Yıl boyunca bu konut için 20.000 TL gider yapmıştır. Vergiye tabi 80.000 hasılattan önce 7.000 TL istisnayı düşülecek, kalan 73.000 TL''den indirilecek gideri = (20.000 x 73.000) / 80.000 = 18.250 TL olarak hesaplanacaktır. Yani istisnaya isabet eden 1.750 TL için istisna uygulanmayacaktır.

GİDERLERDEN DOLAYI ZARAR OLUŞMASI VEYA SERMAYEDEN MEYDANA GELEN EKSİLMELER

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan sermayenin kendisinde meydana gelen eksilmeler zarar sayılmaz ve iradın gayri safi miktarının tespitinde gider olarak kabul edilmezler.

Ancak; kira gelirinin safi tutarının hesabında giderlerin fazlalığı nedeniyle doğan zararlar ise beş yılı geçmemek üzere gelecek yıllarda elde edilen kira gelirlerinden gider olarak düşülebilmektedir.

Bu durumun iki istisnası vardır:

- Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin, kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedellerini indirim konusu yapmaları durumunda gayrimenkul sermaye iradı yönünden bir zarar doğar ise bu zarar gelecek yıllarda elde edilen gayrimenkul sermaye iradından indirim konusu yapılamayacağı,

- Diğeri ise konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkule ait iktisap bedelinin %5''i oranındaki tutarın hasılattan indirilemeyen kısmı, gider fazlalığı olarak dikkate alınamayacaktır.

Buna göre, söz konusu hallerde oluşacak gider fazlalığının gayrimenkul sermaye iradı yönünden zarar olarak dikkate alınması mümkün değildir.

KİRA GELİR BEYANNAMESİNİN VERİLMESİ

Beyana tabi geliri sadece kira gelirlerinden ibaret olanların mükelleflerin beyan zorunluğu aşağıdaki gibidir:

- 2021 yılında elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarı olan 7.000 TL''yi aşanlar,

- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırı olan 34.000 TL''yi aşanlar.

- 2021 takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını 3.800 TL aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir.

Vergi kesintisine ve istisna uygulamasına konu olmayan kira gelirlerinin beyanında o?rneğin, basit usuldeki mükellefe kiraya verilen işyerinden elde edilen kira gelirlerinde olduğu gibi, 3.800 TL''lik tutar bir istisna olmayıp, beyanname verme sınırıdır. Bu tutarı aşan bir işyeri kira gelirinin tamamı beyan edilecektir.

Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekmektedir.

Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli yani ana baba, mahkemelerden atanmış vasi veya kayyumlar tarafından imzalanacaktır.

Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmeleri gerekmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları