Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Aydın Tomakin

Aydın Tomakin

AYDIN'CA

Kim kimi kandırıyor!

Türkiye, dünya coğrafyası üzerindeki konumunu iyi bildiği için dış politikada çok olumlu işler yapmasa da, ülkenin savunması konusunda bayağı olumlu ataklar yapıyor.

S-400 Hava Savunma Sistemi'ni her türlü tehdide rağmen Rusya'dan alınmasını gerçekten cesur bir atak olarak görebiliriz. Ancak bundan sonrası çok daha önemli.

Şimdi S-400'ü aldık çok güzel. Ama nereden aldık Türkiye'nin bağlı olduğu NATO'nun düşmanı olan karşı bloktan yani Varşova Paktı'na ait ülkelerin en başta gelen ülkesi Rusya'dan aldık. Türkiye bir NATO ülkesi olmasıydı hiç problem değildi. Biraz empati yapalım. ABD'nin yerinde biz olsaydık ne yapardık, bu olay karşısında nasıl bir tutum içinde olurduk.

ABD bana göre haklı olarak Türkiye'nin de ortak olduğu F-35 projesini Türkiye açısından askıya aldığını açıkladı. Pentagon Türkiye'ye yaptırım yapılması konusunda bastırıyor. Trump ise orta yol bulmaya çalışıyor. Trump, Pentagon'la ters düşmek istemiyor. Aynı zamanda Türkiye'yi küstürmek veya tamamen dışlamak istemiyor.

Ancaaak, Trump'a ne kadar güveneceğiz. Trump'ın nerede ne zaman ve nasıl davranacağını kimse kestiremez. Trump, Senato ve Pentagon'a karşı Türkiye'yi ne kadar koruyabilir ki? Üstelik Trump'ın Türkiye'yi gerçekten koruduğunu da zaten söyleyemeyiz.

Türkiye geçmişte 'One Minute' olayını yaşadı. Türkçe okunuşuyla söyleyelim. Van minut olayı Türk Milleti olarak hoşumuza gitmişti. Ama uzun vadede Türkiye'nin çok aleyhine dönüştü ve kullanıldı. Şimdi aynı şeyi bu S-400 konusunda da yaşayacağımızı tahmin etmek kehanet olmasa gerektir.

Yukarıda da yazdığımız gibi Türkiye NATO üyesi bir ülke olmasa idi inanın hiçbir problem olmayacaktı. Şimdi iki tarafı pis bir değneği tutuyoruz. Hangi ucundan tutarsanız tutun eliniz pisliğe değecektir. Kısaca Türkiye'yi zor günler bekliyor.

Ak Parti iktidarı ilk gün komşularla sıfır sorun diye başladı. Ama geldiğimiz noktada hiçbir komşumuzla dost durumda değiliz. Hepsiyle problemli ve kavgalıyız. Üstüne üstlük yeni problemleri de kendi ellerimizle üretiyoruz. S-400, F-35 derken ve biz ABD'den bir hamle beklerken, ilk darbe AB'den geldi. Avrupa Birliği, Akdeniz'de yaptığı sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye'ye yaptırım getirdiğini açıkladı.

Sevgili okuyucularım. Anonim bir sözümüz var. 'Dert bir değil elvan elvan'... Anlaşılan yakın bir gelecekte Türkiye'ye rahat yok. Başımızdaki iktidarın ülke içinde yaptıkları yanlışlarının yanında bir de dünya devleri ülkeleriyle boğuşmak durumunda bırakılıyoruz.

Yazımızı Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin bir beyitiyle kapatalım

"Mevlâ Görelim Neyler,

Neylerse Güzel Eyler".

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları