Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Kâğıttan Ayı

Malum bu deyimin orijinali kâğıttan kaplandır ama bahse konu Rusya olunca bu deyimi kâğıttan ayı olarak değiştirmek sanırım daha doğru olacaktır. Sakın yanlış anlamayın bizim kültürümüzde her ne kadar ayı hakaretamiz bir kelime olarak kullanılsa da Rus kültüründe ayı bizdeki aslan, kaplan, koç ya da kurt gibi iltifat manasında kullanılır, bu yüzden Rusları aşağıladığımı falan düşünmeyin.

Faşist Diktatör Putin''in emir vererek Çeçenler gibi paramiliter güçler ve Wagner gibi paralı askerler ile desteklenmiş katiller ordusunu 24 Şubat günü Ukrayna halkının üstüne saldırtmıştı. Bu barbarca saldırı sonrasında birçok kişi Rus ordusunun Ukrayna direnişini ezip geçeceğini, Kiev''in iki bilemedin üç günde düşeceğini, zaten bir komedyen olmaktan başka bir marifeti olmayan Zelenski''nin de kaçacağını söylemişti.  Aynı kişiler batının zayıf ve pısırık, NATO''nun dağınık olduğunu Rusya''ya ve Putin''e karşı ciddi bir tepki veremeyeceğini de söylüyordu. Televizyonlar, gazeteler, youtube kanalları bu doğrultuda yorum yapan uzmanlardan geçilmiyordu, aksini söyleyenler ise Amerikancı, batıcı ve NATO''cu olmakla suçlanıp, resmen yaftalanıyordu. Bir ulusun özgürlüğüne ve bir ülkenin bağımsızlığına yapılan bu barbarca saldırıyı kınamak Ukrayna halkının bu onurlu direnişini desteklemek nerede ise suç haline getirilmek isteniyordu. Fakat bu barbarca saldırının başlamasından bu yana bir aydan biraz fazla bir zaman geçti bu zaman zarfında şunları gözlemledik:

Ukrayna direndi hem ordusu hem halkı ve hem de Zelenski yönetimi son derecede kararlı, sert ve onurlu bir direniş sergilediler, bu direniş Rusları resmen afallattı.

Gözlemlenen bir diğer olgu ise Ukrayna bu direnişe hem psikolojik ve hem de teknik olarak iyi hazırlanmış. Rus ordusunun avantaj ve dezavantajlarını iyi analiz etmişler nasıl davranacağını doğru öngörüp, onların harekât planlarını akamete uğratacak ciddi bir hazırlık yapmışlar.

Rus ordusunun ise tabiri caizse köpeksiz köyde değneksiz gezme alışkanlığı ile hareket ettiği, ciddi bir direniş beklemediği görülüyor. Rus hava kuvvetleri teknolojik ve sayısal üstünlüğü ile karşı tarafın hava savunma sistemleri ve uçaklarının olmadığı bir ortamda köye, kente bomba ve füze yağdırıp sivil, asker ayırt etmeden insanları öldürüyor ve ortaya korkunç bir yıkım çıkarıyor. Rusların uçaklar, helikopterler ve füzeler ile yaptığı bu saldırıları durdurabilecek uçak ve savunma sistemleri açısından çok zayıf olan Ukrayna maalesef büyük bir yıkıma uğruyor. Ruslar elbette kendilerine karşı koyabilecek bir güç olmadığı için rahat ve pervasız hareket ediyorlar ama bu onların hava da başarılı ve mutlak üstünlük sahibi olduğu anlamına da gelmemelidir. Karşılarında güçlü bir hava kuvvetleri ve hava savunma sistemleri olsaydı bu noktada da başarılı olup olamayacakları tartışılır ama tabiri caizse şu anda boş kaleye gol atmakla meşguller. Bu noktada göreceli olarak bir üstünlükleri var.

Ukrayna donanma gücü olarak da zayıf bu yüzden Rus donanması istediği gibi kıyıları bombardımana tutabiliyor, Ukrayna güçleri Rus donanmasını durduramıyor Rusların burada da göreceli bir üstünlükleri var.

Fakat karada Rus ordusu sayısal ve teknolojik olarak üstün görünse de savaş kabiliyeti ve becerisi açıcından tam anlamı ile çuvallamış vaziyette. Bu kadar büyük bir hava üstünlüğü olmasına rağmen Rus ordusu düşünüldüğü gibi hızla ilerleyemedi ve planlanan yıldırım harekâtını başaramadı. Aslında sadece karada ciddi bir direnişle karşılaşma olasılığı vardı ve burada da son derecede başarısız oldu. Ayının iri, görüntüsüne ve korkunç homurtusuna rağmen Ukrayna direnişi korkmadı, yılmadı mücadeleden vazgeçmedi sonuçta bunun sadece kâğıttan bir ayı olduğu anlaşıldı.

Eğer Ukrayna''nın deniz ve hava savunması yeterli olsaydı emin olun Rusların burada da karizması çizilir ve çok ciddi bir askeri hezimet yaşarlardı.

Son olarak bu yorumcuların batının pısırık, NATO''nun bölünmüş olduğu iddiası da fos çıktı; tüm özgürlükçü demokrasiler Rus saldırganlığına ve Putin diktatörlüğünün yayılmacı heveslerine karşı son derecede eşgüdümlü, etkili ve sert bir tepki verdiler.

Neticede; faşist diktatör Putin ve bol bol ahkâm kesen kıymeti kendinden menkul birçok yorumcu öngörülerinde yanıldı, Ukrayna direndi Rus ordusu çuvalladı.

Demedi demeyin dünya bir daha asla eski dünya olmayacak, otokrat liderlere ve diktatörlerin heveslerine tahammül gösterilmeyecek…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları