Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Kavcıoğlu haddini aşıyor

Kavcıoğlu''nun Merkez Bankası''nı yönetme tarzı malum; Erdoğan tak emrediyor, o şak yapıyor. Zaten bir merkez bankacılığı birikimi ve deneyimi de yok, tek özelliği talimatları harfiyen yerine getirmesi ve Erdoğan''a sadık, partili bir isim olması. Erdoğan''ın faiz sebep, enflasyon sonuçtur söylemine de destek veriyor. Böyle ekonomi bilimine aykırı, hayali bir söyleme itiraz etmediği ve hatta sahip çıktığına göre ekonomi bilgisi de sıkıntılı demektir.

Merkez Bankası''nın partili Başkanı Şahap Kavcıoğlu asli görevi olan fiyat istikrarını sağlama işine odaklanacağına geçtiğimiz günlerde sanayicilere ayar vermeye kalkmış ve onları "Sanayici ucuz kredi alıp stokçuluk yapıyor" diyerek eleştirmiş...

Gel de gülme...

Yahu kardeşim sanayici hesabını kitabını iyi yapıp, basiretli bir tüccar gibi davranmak zorundadır yoksa zarar eder, sermayeyi kediye yükler, iflas eder gider.

Senin gibi konforu yerinde, koltuğu sağlamda değil ki hayali icraatlar peşinde koşsun.

Sen memur adamsın memleket batsa, devlet moratoryum ilan etse sana ne olur?

Çok çok "yanlış yaptım, Allah affetsin" der köşene çekilir, okkalı bir emekli maaşı almaya devam edersin ama sanayici öyle değil ki hata yapar, yanlış karar verirse zarar eder, malı mülkü elden gider, daha da kötüsü borca, derde gömülür mahkeme kapılarında sürünür resmen hayatı kayar.

Bu yüzden sanayici ince düşünüp, hesap kitap yapmak ve firmasını batırmadan yüzdürme derdindedir. Sizin hayali söylemlerinizi, saçma sapan icraatlarınızı görünce kendi tedbirini kendi alıyor, finansal emniyetini sağlamak için ne gerekiyorsa onu yapıyor ve elbette ucuz kredi bulunca ileride nasılsa bu fiyata bir daha bulamam diye üretimde kullanacağı ham maddeleri ve ara malları alıp stoka çekiyor. Bundan daha normal ne var?

Sen dua et sizin bu kadar kötü yönetiminize, saçma sapan ekonomi politikalarınıza rağmen sanayici hâlâ iyi kötü bu ülkede üretim yapıyor ve üretimini sürdürebilmek için gerekli olan, akıllıca olduğunu düşündüğü stratejileri uyguluyor. Lakin demedi demeyin bu durum daha uzun süre böyle gitmez sanayici akıllıdır sonuçta bıkar usanır yahu bu kadar dert çekeceğime bunlarla uğraşacağıma yatırımımı adam gibi yönetilen başka bir ülkeye taşır hem riskimi azaltırım ve hem de işime gücüme bakarım diye düşünür.

Şahap Kavcıoğlu bu durumda esip gürleyerek sanayiciye ayar vermeye kalkıp da haddini aşacağına oturup biz nerede hata yapıyoruz diye düşünmeli, uyguladığı politikaları ve söylemlerini gözden geçirmelidir.

Bugün Türkiye''de Erdoğan tarafından uygulanan ekonomi politikası çelişkilerle dolu paradoks ekonomi politikasıdır ve daha da kötüsü hem politika yapıcılar ve hem de uygulayıcıları ekonomi biliminden ve ekonominin gerçeklerinde bihaber beceriksiz ve liyakatsiz kişilerdir.

Fakat en kötüsü bu da değildir Erdoğan ve Bahçeli ikilisi tarafından Türkiye''ye dayatılan bu tek adam rejimi ekonomide güveni yerle yeksan etmiş bulunmaktadır. Yönetimdeki tüm denge ve denetleme mekanizmalarını ortadan kaldıran, bağımsız ve tarafsız hukuk sistemini yok eden bu tek adam rejimi sürdüğü müddetçe bu ülkede hiçbir yatırımcı yatırım ve üretim yapmak istemeyecektir.

Merkez bankasının olmazsa olmaz özelliği bağımsız olmasıdır. Siyasi otoriteye bağımlı, iktidarın popülist politikalarına açık bir merkez bankasının bastığı paraya hiç kimse güvenmez. Güvenmez çünkü para sadece bu günkü ekonomik faaliyetlerde kullanılmaz aynı zamanda geleceğe yönelik hak ve menfaatleri de belirler. Parayı kullanacak olanlar ekonomi yönetiminin gelecekte enflasyon yaratmayacağına, paranın değerini düşürmeyeceğine güvenmek ister. Bu yönde bir güven oluşmazsa o para geçerliliğini yitirir ve kimse o parayı kullanmak o para ile iş yapmak istemez.

Merkez bankalarının asli görevi paraya olan güveni oluşturmak ve bu yolla fiyat istikrarını sağlamaktır.

Merkez Bankası yöneticileri bu asli görevlerini unutup başarısız olunca sağa sola akıl öğretip, ayar vermeye kalkarsa bu haddini hududunu aşmak olarak değerlendirilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları