Kanada İsrail'e silah satışını durduracak

Kanada İsrail'e silah satışını durduracak
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Kanada hükümetinin gelecekte İsrail'e silah satışını durduracağını söyledi.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, ülkenin gelecekte İsrail'e silah satışını durduracağını açıkladı. Toronto Star gazetesine verdiği röportajda konuşan Joly, Avam Kamarası tarafından kabul edilen önergenin bağlayıcı olmamasına rağmen, hükümetin bundan sonra "İsrail'e silah ihracatını durduracağını" belirtti.

Askeri mal ve teknoloji ihracatına yönelik izinleri onaylama ve reddetme yetkisine sahip olan Bakan Joly, yapılan bu değişikliğin sembolik olmayacağını ve önemli bir adım olduğunu vurguladı. Önergedeki düzeltmelerle, "Filistin Devleti'nin tanınması" ifadesi "Filistin Devleti'nin kurulmasının desteklenmesi" şeklinde değiştirilirken, İsrail'e yönelik silah satışlarını askıya alma ifadesi ise "durdurma veya yasaklama" olarak güncellendi.

Kanada Avam Kamarası'nda yapılan oylamada önergedeki değişiklikler, 117'ye karşı 204 oyla kabul edildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da önerge değişikliği lehine oy kullandığı duyuruldu.

Yeni Demokrasi Partisi (NDP) lideri Jagmeet Singh, yaptığı açıklamada, "İstediğimiz temel değişiklikler İsrail'e silah satışının sona ermesini sağlamaktı. Bu Kanada'nın daha önce söylediği bir şey değil. Bu önerge artık meclisin iradesi olacak ve hükümet silahların satışının sona erdirilmesi yönünde oy kullanacak" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Joly, daha önce de İsrail'e askeri malzeme ve teknoloji ihracatına ilişkin ihracat izinlerini geçici olarak askıya almıştı. Bu kararla birlikte Kanada, İsrail ile olan silah ticaretinde önemli bir değişiklik yapma yolunda adım atmış oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar