Gözden kaçan büyük tehlike! Uzman isim uyardı herkes güneş çarpması sanıyor

Gözden kaçan büyük tehlike!  Uzman isim uyardı herkes güneş çarpması sanıyor
İlkbaharın gelmesiyle birlikte uzmanlar, kene ısırıklarına karşı sürekli uyarılarda bulunuyor. Uzman Doktor Murtaza Öz, "Güneş çarpması diye kendini önemsemeyen ve hastaneye başvurmayanlar var" dedi.

Bahar mevsimiyle birlikte, Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) virüsü taşıyan kenelerin neden olduğu ısırık vakaları artış göstermeye başladı. Özellikle kırsal bölgelerde sıkça rastlanan ve tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilen kene ısırıkları konusunda uzmanlar sürekli olarak uyarılarda bulunuyor. Hastalığın belirtilerini açıklayan uzmanlar, belirtilerin görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

640xauto-002.webp

20 FARKLI HASTALIK BULAŞTIRIYOR

Sivas Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları bölümünden Uzman Doktor Murtaza Öz, KKKA virüsü hakkında bilgi verdi. Öz, virüs taşıyan kenelere Sivas ve çevresinde sıkça rastlandığını belirterek, "Bölgede Kırım Kongo bulaşına sebep olan Hyalomma türü keneler öne çıkıyor. Keneler yaklaşık 20 farklı hastalığın bulaşmasına neden olabilirler. Bunlar arasında en önemlisi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)" dedi.

767yu.jpg

KENE ÇIKARTIIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Vücutta kene bulunduğunda yapılması gerekenleri açıklayan Murtaza Öz, "Keneyi korkutmamak önemlidir. Keneyi kolonya gibi maddelerle dökmek veya yakmak önerilmez. İlk yapılması gereken sağlık kuruluşuna gitmektir. Keneyi çıkardıktan sonra bölge bol sabunlu su ile yıkanmalı ve alkol ile dezenfekte edilmelidir. Tarımla uğraşan kişiler, özellikle kene teması riski taşıyanlar, uzun kollu ve açık renkli giysiler giymeli, pantolonlarını çizmelerin veya çorapların içine sokmalıdırlar. Temas riskini azaltmak önemlidir" diye konuştu.

GÜNEŞ ÇARPMASI DEĞİL

Öz, hastaların bir kısmının kene ısırığını fark etmediğini ve bazılarının da kendilerini güneş çarpması olarak değerlendirdiğini belirterek, "Hastalarımızdan bir kısmı duş alırken kene ısırığını fark ediyor. Ancak bazıları, bağ ve bahçeden geldikten sonra kendilerini güneş çarpması olarak değerlendiriyor. Bu, hastaneye başvurmamalarına ve tedavinin gecikmesine neden oluyor" şeklinde konuştu.

gunes-carpmasina-ne-iyi-gelir-2.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar