Kamuda savurganlığın bedeli halka ödetiliyor!

Kamuda savurganlığın bedeli halka ödetiliyor!
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

25-04-24-01-gun-page-0001-001.jpgKAYNAKLAR ZİYAN EDİLİYOR

Hükümetin gelirlerinin hesapsız harcanması, bütçe açığını artırıyor. Yönetim, giderleri karşılamakta zorlandığı için açığı kapatmak amacıyla borç almak zorunda kalıyor.

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye'nin bütçe harcamalarının yaklaşık %24'ünü borçlanarak karşılamak zorunda kalmasının hükümetin sorumsuz harcamalarından kaynaklandığını belirtti.

Arpacı, AKP iktidarının referandum ve seçim kazanmak için kamu kaynaklarını gerekli olup olmadığını gözetmeksizin harcamasının Türkiye'yi bu noktaya getirdiğini ifade etti. Sorumsuz harcamaların faturası ise halk tarafından ödeniyor.

Arpacı, bu yılın ilk üç ayında bütçede 513,5 milyar lira açık verildiğini ve devletin harcamalarının sadece %76,1'ini gelirlerle karşılayabildiğini vurguladı. Geri kalan %23,9'luk kısmının borçlanarak ödendiğini kaydetti.

Ayrıca, 2023 yılı hariç önceki yılların toplamından daha fazla bütçe açığının bu yılın ilk üç ayında oluştuğuna dikkat çeken Arpacı, önümüzdeki aylarda yükselen enflasyonun bütçe açığını daha da artıracağını öngördü. 2024 bütçesinin yılın tamamında 2,7 trilyon lira açık vermesi bekleniyor.

Arpacı, bütçe harcamalarının artmasının nedenlerini personel harcamaları, borç verme (özellikle TMO ve Türk Eximbank'a) ve faiz ödemeleri olarak sıraladı. Bu dönem personel harcamaları %142,1 oranında, borç verme kalemi %370 ve faiz ödemeleri %148 oranında artış gösterdi.

Son olarak Arpacı, faiz dışı bütçe açığının %76,1 artarak 250 milyar liraya çıktığını ve bunun devletin alacaklılarına olan borcunu ödeyemediğini, faiz dışı açık nedeniyle bütçeden yeni borçlanmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar