İstilacı tür Türkiye'de ilk defa görüldü: Risk yönetim planı hazırlanmalı

İstilacı tür Türkiye'de ilk defa görüldü: Risk yönetim planı hazırlanmalı
Bilim insanları tarafından birçok ülkede istilacı olarak nitelendirilen bir bitki türünün Türkiye'de de görüldüğü açıklandı. Uzmanlar risk yönetim eylem planı hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Necmi Aksoy, Dr. Öğr. Üyesi Neval Güneş Özkan ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu'ndan Dr. Öğr. Üyesi Nihan Koçer, "Yedigöller Milli Parkı, Kargalı Gölcük ve Göksu Tabiat Parklarındaki Sucul Ekosistem ve Habitat Alanlarındaki Bitki Türlerinin İzlenmesi ve Tehditlerin Belirlenmesi" başlıklı proje kapsamında yaptıkları çalışmalar sırasında bu bitki türünü keşfetti.

aw162853-02.jpg

Elodea nuttallii (Planch.) H.St.John adı verilen bu bitki türü, daha çok Kuzey Amerika'da görülüyor. Ayrıca günümüzde Kırım, Çin, Japonya, Filipinler ve birçok Avrupa ülkesinde de görülüyor.

aw162853-05.jpg

Özellikle Bolu Göksu Tabiat Parkı'nda bu bitki türüne sıkça rastlanıyor. Araştırmalar sonucunda, Elodea nuttallii'nin birçok ülke için istilacı bir tür olduğu ve ekosistemlere kısa sürede yayılarak doğal bitki örtüsünün yerini alabileceği tespit etti.

aw162853-04.jpg

Göksu Tabiat Parkı, Bahri Kuşu'nun göç yolu üzerindedir ve bu kuşun üreme ve konaklama alanı olarak kullanılıyor. Kuşun doğal olarak yayıldığı bitki örtüsünün korunması önemli. Bu nedenle, alandaki yabancı bitki toplumunun izlenmesi ve risk yönetimi eylem planının hazırlanması gerekiyor.aw162853-03.jpg

Alanda toplanan bitki örnekleri herbaryum örneği haline getirilerek çeşitli herbaryumlarda karşılaştırıldı. Araştırmalar sonucunda yeni bitki türünün istilacı makrofit olduğu belirlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar