Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

İşçi ithal edip döviz ödüyoruz

Şaşırdınız değil mi? Eminim bir çoğunuz bu ne perhiz bu ne lahana turşusu biz o kadar zengin bir ülke miyiz? Diye de sormuştur...

İnsanlar çoğu zaman gözlerinin önünde aşikar olan gerçekleri görmez, görse bile kolay kolay anlamlandıramaz ne yazık ki.

Bu gün Türkiye yabancı, kaçak ve kayıt dışı işçi, iş gücü cennetidir, kimi sınırdan kaçak olarak girip, orada burada o inşaatta bu tarlada çalışan milyonlarca işçi var.

Hani bir zamanlar Almanya'da olduğu gibi nüfusumuz yetmese, üretebilmek ve kalkınabilmek için iş gücü ithaline gereksinim duysak anlarım. Bir zamanlar Almanya, Türkiye dahil bir çok ülkeden göç almış, bu şekilde iş gücü açığını kapatmaya çalışmıştı, çünkü Almanya'da o zamanlar iş çok, işçi yoktu...

Oysa bu gün Türkiye işsizlikten kırılıyor, Türk vatandaşları boşta kahvede oturuyor, iş bulmaktan ümidini kesmiş, aramaktan bile vazgeçmiş umutsuz bir durumdalar, lakin sınırlar açık canı çeken geliyor, bu ülkede işe girip kayıt dışı olarak çalışıyor ve zaten kıt olan dövizciklerimizi cebine koyup, memleketine gidiyor.

Bakın sorun sadece Suriye'li mülteciler değil, tamam onlar zaten başlı başına bir sorun fakat Türkiye'de sorun çok daha yaygın ve derin.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün yayınladığı 7 Temmuz 2021 verilerine göre, sadece geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin toplam sayısı 3 milyon 688 bin 93 kişi. Bunlardan sadece 55 bin kadarı geçici barınma merkezlerinde, gerisi ise kentlerimize dağılmış yaşıyor ve çalışıyor.

Memlekette bu kayıtlı Suriyelilerin dışında kaç milyon kişinin kayıt dışı olarak bulunduğunu, kaç kişinin elini kolunu sallayarak İran, Irak ya da Suriye sınırından kaçak olarak geçip memlekete girdiğini bilen varsa beri gelsin...

Bunların kaçının kayıt dışı olarak çalıştığından kimin haberi var?

Sadece bunlardan bahsettiğimi sanıyorsanız da yanılıyorsunuz...

Türkiye'ye çalışmak amacı ile turist vizesi ile girip iş bulup çalışan kaç kişi var?

Bakın bir çok evde hasta ya da çocuk bakan, ev işleri ile uğraşan Gürcü, Türkmen, Özbek, Ermeni, Rus, Moldovalı yok mu?

Bir çok inşaatta Afganlılar, Özbekler, Suriyeliler ya da Iraklılar çalışmıyor mu?

Çay toplamaya gelen Gürcüler ne olacak?

Yahu, İstanbul'da işporta tezgahları bile Afrikalıların elinde değil mi? Saat, çakı çakmak ticareti onlardan sorulmuyor mu?

Değerli okurlarım Türkiye, çok uzun zamandan beri dış ticaret açığı veriyor ve cari açık belasından muzdarip. Eskilerde üretemediğimiz mal ve hizmetleri ithal eder, bunlara döviz öderdik bu gün Türkiye'nin durumu çok daha vahim bir noktaya gelmiştir, artık işçi de ithal ediyor ve bunlara da döviz ödüyoruz...

Savaş ya da iç savaş yüzünden ekonomisi çöken bir çok Afrika, doğu ve Orta Doğu ülkesinden insanlar akın akın Türkiye'ye geliyor. Bunların öncelikli amaçları Türkiye üzerinden Avrupa'ya kapağı atıp iş bulup çalışmak ve orada insanca bir yaşam sürmek, ehven-i şer dedikleri ikinci amaç ise bu arada Türkiye'de bir iş bulup çalışıp memleketlerine para gönderebilmek. Pandemiden hemen önce iktidarın sınırları açıp mültecileri Avrupa'ya gönderme operasyonunu hatırlayınız kapılara yığılanlar arasında binbir milletten insan vardı, lakin en çok göze çarpan Afganlılardı değil mi?

Bakınız bu kontrolsüz ve saçma mülteci politikaları yüzünden Türkiye'de istihdam piyasası allak bullak olmuş vaziyettedir, insanımız iş bulamamakta, geçimlik temin edememektedir. Tek sıkıntı bu mudur? Elbette değil, kapitalizmin doğası gereği patronlar ucuz iç gücü buldu mu kimsenin gözünün yaşına bakmamakta, yerli iş gücünü kapının önüne koymaktadır. Vergi ve sigorta ödemeden, asgari ücretin bile epey altında maaş vererek çalıştıracak birilerini bulan patronların yasalara saygı göstermekten imtina edeceği aşikardır. Hele hele yandaş olup zabıta, vergi ve sigorta memurlarının uğramamasını, uğrasalar bile haberli uğramalarını garanti altına alanlar rahat rahat, kanunlardan korkmadan bu insanları kayıt dışı olarak çalıştırmaktadırlar. Bu durum aynı zamanda iş dünyasında da son derecede büyük bir haksız rekabete sebep olmaktadır, yandaş patronlar avantajlı konuma geçerken takibat korkusu ile kanun ve nizamlara uyanlar dezavantajlı bir konuma düşmektedir.

Bu günden tezi yok; iktidar derhal bu kontrolsüz göç işine el atmalı, Türkiye'de yasa dışı olarak bulunup çalışan herkes engellenmeli ve sınır dışı edilmelidir.

Suriye'de ise artık iç savaş bitmiş ve mülteciliğin hiçbir gerekçesi kalmamıştır! Suriye'ye bayramlaşmaya gidebilenlerin kendi ülkelerine dönmelerinin önünde ne engel olabilir? Suriyeliler derhal Suriye'ye gönderilmelidirler....

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları