İranlı kadın mahkum açlık grevine başlayarak dudaklarını dikti

İranlı kadın mahkum açlık grevine başlayarak dudaklarını dikti
Hengaw İnsan Hakları Örgütü, İranlı Kürt bir kadın mahkumun cezaevinden çıkış izni verilmemesini protesto amaçlı başladığı açlık greviyle dudaklarını diktiğini açıkladı.

Norveç merkezli Hengaw konuyla ilgili açıklamasında, üç yıldır tutuklu olan ve cezasının bitmesine iki yıl kalan Süheyla Muhammedi isimli kadın mahkumun İran'ın kuzeybatısındaki Urmiye kentindeki hapishanede dudaklarını diktiğini bildirdi.

2020'nin sonbaharında tutuklanan Muhammedi, PJAK'a mensup olmakla suçlu bulundu. PJAK, İran'daki Kürt azınlığın kendi kaderini tayin hakkı çağrısında bulunan bir parti olup PKK ile bağlantısı sebebiyle komşu Türkiye'de yasaklandı. İran'daki Kürt meselelerine odaklanan Hengaw İnsan Hakları Örgütü, yetkililerin Muhammedi'nin "çıkış izni" talep etmek için bölge savcısıyla görüşmesine izin vermediğini açıkladı.

Örgüt, bir çocuk annesi olan Süheyla'nın bu yılın başlarında göğsünü bıçaklayarak intihara teşebbüs ettiğini vurguladı. İran'ın batısı ve kuzeybatısında Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgeler, geçtiğimiz Eylül ayında rejime karşı patlak veren protesto hareketi sırasında en aktif olanlar yerler arasındaydı. İnsan hakları örgütlerine göre, gösteriler sırasında yüzlerce kişi gözaltına alındı. Amini'nin kadınlara yönelik kılık kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla Tahran'da gözaltına alınmasından günler sonra öldürülmesinin ardından İran'da gösteriler patlak verdi. (Independent)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar