İran’da İsrail bağlantılı Bahai grup tutuklandı

İran’da İsrail bağlantılı Bahai grup tutuklandı
İran’da yasaklı olan Bahailik öğretilerini yaymak ve İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan Bahai grubunun tutuklandığı açıklandı.

İran Devrim Muhafızları İstihbarat Birimi'nden yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyinde bulunan Gilan eyaletinde Bahailik öğretilerini yaymak ve İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan “Bahailik Merkezi Ağ” üyelerinin tutuklandığı kaydedildi. Casusluk suçlamasıyla tutuklananların, Bahai öğretilerini yaymakla görevli olduğu ve merkezi İsrail’de bulunan “Beytul Adl” (Yüce Adalet Evi) ile doğrudan ve dolaylı irtibatta ulundukları belirtildi. Açıklamada, “Söz konusu merkezi ağ, Gilan eyaletinde kültürel, toplumsal ve sanatsal faaliyetleri kullanarak eğitim kurumlarına sızmayı ve kendi ‘sapkın’ Bahailik öğretilerini yaymayı hedefliyorlardı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca yakalananların ülkede Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan başörtüsü gösterileri sırasında halkı rejim karşıtı eylemlere davet ettikleri ve protestoları örgütledikleri belirtildi.

İran, Bahaileri tanımıyor

Günümüzde merkezi İsrail’in Hayfa şehrinde bulunan Bahailik, İran’da yasak bir öğreti olarak kabul ediliyor. Kökleri 19’uncu yüzyıla dayanan ve Bahaullah tarafından İran’da kurulan Bahailik, İran İslam Devrimi’nin ardından yasaklandı.
İran’daki sayılarının yaklaşık 300 bin olduğu tahmin edilen Bahailer, çoğu zaman İsrail’e casusluk yapmak ve Bahailik öğretilerini yayma suçlamaları ile tutuklanıyorlar. Bahailiğe mensup olmakla suçlanan kişilerin mal varlığına genellikle el konuluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar