Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Herkesin arabası var mış...

Ben ekonomistim diyen arkadaş vatandaşların arabalarına takmış bulunmaktadır, ikide bir yok kapıcının bile arabası var, yok herkesin arabası var diyerek ekonomik kriz falan olmadığını iddia ediyor.

En son da bir televizyon kanalında konuştu ve "Ekonomik olarak battık diyenler var ya; Oradan arabalar, TIR''lar geçmeye devam ediyor. Herkesin altında arabası var." sözlerini sarf etti.

Peki, Erdoğan''ın bu iddiası gerçek mi? Hakikaten herkesin arabası var mı? Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dilediği gibi araba alıp, istediği gibi kullanabiliyor mu?

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2021 yılı sonu itibariyle Türkiye''de 13 milyon 706 bin otomobil var. Bu otomobillerin elbette hepsi vatandaşlara da ait değil. Önemli bir kısmı kamu ya da şirketlere ait. Kaldı ki bu hali ile kabul etsek bile Türkiye''de 84 milyon kişiye ancak ve ancak 13,7 milyon araba düşüyor demektir. Bu ise sadece ve sadece %16,3''e karşılık gelen bir otomobil sahipliğine işaret etmektedir.

Eurostat verilerine göre Avrupa''da bin kişiye düşen otomobil sayısı 560. Amerika''da ise 815, Türkiye''de ise bin kişiye sadece 157 otomobil düşüyor ve bu sayı ile ülkemiz tüm Avrupa ülkeleri arasında otomobil sahipliğinde en son sırada yer alıyor.

Scrap Car Comparison isimli internet sitesi, otomobil edinmenin kolaylığı ve zorluğu ile ilgili bir araştırma yapmış. Kırk farklı ülke arasında otomobil almanın en kolay ve en zor olduğu ülkeleri listelemiş.

Araştırma yapılırken, aracın yıllık sigortası, bakımı ve yakıt masrafı gibi ek ücretler de eklenerek yapılmış. Bu hesaplamalar yapılırken adil olması için ülkelerin yıllık ortalama maaşları baz alınmış. Bu sayede de araç sahibi olmak için gereken maaşın yüzdesi hesaplanmış. Motor 1 com web sitesinde Hamza Gürbüz bu verileri derleyerek paylaşmış ben de ondan alıntıladım.

Tüm verilere bakınca Erdoğan''ın herkesin arabası var iddiasının gerçek ile uzak yakın bir ilgisinin olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca otomobili olan mutlu azınlığın bile yakıt, ücretli geçişler, sigorta ve bakım ücretleri gibi fahiş ölçüde yüksek maliyetler karşısında kontağı çevirmekten korkarak arabalarını otoparklarda yatırdığı da ülkenin bir başka gerçeğidir.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları