Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Haydin halaya

AKP seçimleri kazanıp Erdoğan anayasaya aykırı olarak üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilince halaya durup kutlama yapanları şimdi bir kez daha halaya davet ediyorum; de hade haydin halaya…

Durduk yerde milleti neden halaya davet ediyorsun dersen elbette durduk yere değil konu zamlar ve özellikle de KDV, ÖTV zamları ve özellikle de hafta sonu akaryakıttan alınan ÖTV’ye yapılan devasa zam.

Bu arada hatırlatayım ÖTV’nin KDV’sini almayı akıl edip uygulayan, halkın da buna itiraz etmeyi akıl edemediği tek ülke herhalde Türkiye’dir.

Sanırım AKP’ye oy verdikten sonra emekli maaşına zam alamayıp arabasının gazına, traktörünün mazotuna gelen zamla pek bir eğlenen seçmenleri bu müjdeli haberi kutlamak için halaya davet etmek en mantıklısı olacaktır…

Bugün mahalle ve köy meydanlarında davullar çalsın, kadın erkek, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden herkes bu zam haberlerini kutlamak için halaya katılsın derim.

Neyse gırgırı bir yana bırakalım gerçeklere gelelim:

Cumhurbaşkanı kararıyla, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV tutarları artırıldı. Kararla benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya, LPG’deyse 2,97 liradan, 5,77 liraya yükseltildi. Ayrıca benzol, tuluol, ksiol, solvent nafta gibi ürünler ile madeni yağlama ürünlerinin ÖTV artırıldı.

KDV ile birlikte hesaplandığında benzin ve motorin fiyatı bir anda 6 TL birden arttı. 28 lira olan bir litre benzin 34 liraya, 26 lira olan motorin ise 32 liraya yükseldi. Otogaz ise 4 liralık artışla 16 liraya dayandı.

Eh artık herkes biliyor akaryakıta zam geldi mi misliyle zam gelmeyen herhangi bir ürün kalmıyor, en nihayetinde her şeyin fiyatı artacak.

Bu son zamlarla iktidar çay kaşığı ile verdiği zamları kepçeyle hatta ne kepçesi karavana kepçesi ile geri almış bulunmaktadır.

Demedi demeyin Temmuz enflasyonu müthiş bir artış gösterecek ve fiyatlar roket gibi artacak bunu öngörmek için bir kâhin olmaya falan da gerek yoktur.

Bu noktada elleri böğründe kalanlar emekliler, özellikle de 7 bin 500 lira ile yaşamaya mahkûm edilmiş emekliler oldu, ha geri kalanın aldığı yüzde 25’lik zam da zaten şimdiden eridi gitti.

Emekliler bir ara umutlanmıştı…

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli 11 Temmuz günü yaptığı grup toplantısında konuşmuş “Emeklilerimize yapılan yüzde 25’lik maaş artışı, gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır” demişti. Bahçeli emekli maaşlarına seyyanen zam çağrısında bulunarak, “memurlara yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir” diye konuşmuştu.

Oysa hatırlatayım kendi beklenti içine girecek, medet umacak, ricacı olacak bir konumda değildir kendisi iktidarın ortağıdır.

AKP ve Erdoğan yasa çıkarabilmek için Bahçeli’nin ve MHP’nin desteğine muhtaçtır.

Matematik ortada AKP’nin meclis çoğunluğu yok. Devlet Bahçeli bu görüşünü bir önerge olarak verse ya da bu yönde verilen önergelere MHP grubu destek olsa bu artış yapılır emeklilerimiz yetersiz ve gayrimakul böyle bir zamma mahkûm edilmemiş olurdu.

Olmadı MHP Grubu paşa paşa gitti AKP’nin dediği yönde parmak kaldırdı emeklilere zam işi AKP ve Erdoğan’ın istediği gibi oldu…

Netice itibarıyla gördük ki Bahçeli de kalıbının adamı değilmiş, sözlerini bu kadar ciddiye alıp umutlanmaya falan da gerek yokmuş.

Şimdi olacak olan şudur: Enflasyon artmaya devam edecek, enflasyonist döngü hızlanacak ve en nihayetinde hiperenflasyon seviyesine ulaşacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları