Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Hadi Şahap bey, daha ne bekliyorsun?

Merkez Bankasının partili başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun "faiz neden, enflasyon sonuçtur" görüşünü savunan bir isim olduğu biliniyor.

Şahap Kavcıoğlu bir çok defa köşe yazılarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktisatçılar tarafından çok eleştirilen "Faiz neden, enflasyon sonuçtur" görüşüne paralel bir şekilde, faiz artışının enflasyonda da artışa yol açacağını öne sürmüştü.

"Yüksek faiz düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu" diye görüş belirten Kavcıoğlu, üreticilerin yüksek faizle borçlanmasının üretim maliyetini artırdığını, bunun da vatandaşa enflasyon olarak döndüğünü ve ayrıca kuru da artırdığını yazmıştı.

Şimdi Şahap Kavcıoğlu, Türk ekonomisinde faizi belirleyen en üst makamda oturuyor, Merkez Bankası'na Başkanlık yapıyor davul da tokmak da elinde, üstelik arkasında aynı görüşü radikal bir şekilde destekleyen Erdoğan'da var. Kısacası elini kolunu tutan bağlayan yok...

Dahası devletin resmi istatistik kurumu TÜİK dahi enflasyon seviyesinin çok yüksek olduğunu ve özellikle ÜFE'de çok yüksek bir artış olduğunu ifade etmekte.

Bekara karı boşamak kolay demiş atalarımız saha kenarından atıp tutmak, görüş beyan etmek, eleştiride bulunmak kolay. Maden bu "faiz neden, enflasyon sonuçtur" teorisine bu kadar inanıyor, bu teorinin doğru olduğunu faizin enflasyona yol açtığını düşünüyorsun neden garip gurebaya bu eziyeti çektiriyor enflasyona ezdiriyorsun?

Göreve geleli kaç ay oldu, düşür kardeşim faizi, şu anda faizler çok yüksek yüzde 19 seviyesinde ilk etapta düşür bunu yüzde 10 seviyesine sonra da adım adım yüzde 5'e çekeceğini açıkla. Düşsün şu enflasyon vatandaş çile çekmekten kurtulsun, sana da anana babana da dua etsin "Allah razı olsun Şahap beyden, söz dinledi, sözünü tuttu faizleri düşürdü enflasyon da düştü, kurtulduk şu pahalılık belasından" desinler...

Malum, arşiv unutmaz derler, hatırlayalım;

Kavcıoğlu, önceki bir yazısında da Merkez Bankası'nın yüksek faiz politikası nedeniyle yalnızlaştığını öne sürmüş, TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB ve TESK'in Merkez Bankası'nın kararını desteklediğini söyleyerek, yüksek faiz kararıyla "faiz lobisini oluşturan tüm kesimlerin, özellikle de TÜSİAD'ın" yüreğine su serpildiğini, fakat "faize karşı duyarlı olması gereken" MÜSİAD'ın da bu kararı desteklemesinin dikkat çekici olduğunu belirtmişti.

Kavcıoğlu bir başka yazısında ise Naci Ağbal başkanlığındaki Merkez Bankası yönetiminin IMF tarafından takdir edilmesini "manidar" bularak, muhalefetin de yüksek faiz uygulamasını desteklediğini belirtmiş ve "Tüm bu açıklamaları okurken Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği 'Kimler kimlerle beraber' sözü aklıma geldi" demişti.

Şimdi hadi diyelim ilk bir iki ay koltuğa ısınma, tebrikleri kabul ile geçti fakat artık Türkiye'nin ve Türk vatandaşlarının beklemeye tahammülü kalmadı, enflasyon ortalığı kırıp geçiriyor, millet hayat pahalılığı altında inim inim inliyor, gereğini yapmanın zamanı geldi de geçiyor.

Bakın bu kadar iddiadan, eleştiriden, imadan, atıp tutmadan sonra bu sefer 14 Temmuz'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında da faizler inmez, sabit tutulur yahut da arttırırsa sizin kendi iddianıza kendinizin bile inanmadığı, içi boş bir teori ile insanları IMF ve faiz lobisinin adamı olmakla itham ettiğiniz düşünülmez mi?

Sonra başkaları da çıkıp, sağda solda kardeşim bu da faiz lobisinin ve IMF'nin adamı çıktı diye dedikodu yapmaz mı?

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Erdoğan; "Önümüzdeki en önemli sorunlardan biri yüksek enflasyondur. Yüksek enflasyonla mücadele takım oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamız bu sorunu çözmekte kararlı bir yaklaşıma sahiptir. Enflasyona yol açan yapısal sorunların çözümüne güçlü bir şekilde odaklanmamız gerekiyor." dememiş miydi, artık kararlılığınızı göstermeniz ve enflasyonu ortadan kaldırmak için faizleri indirmeniz gerekmiyor mu?

Sonuç olarak sizden beklenen; ya bu teorinin gerçekliğine ve doğruluğuna inanıyorsanız gereğini yapmanız faizleri indirmeniz, yahut da çıkıp pardon kusura bakmayın, kafamız karışmış yanlış biliyormuşuz "faiz neden, enflasyon sonuçtur" teorisi bir safsatadan ibaretmiş demenizdir...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları