Hadi kurumlar vergi dairesine…

Kurumlar bu Nisan ayında 2021 yılında elde ettikleri kurum kazançlarını beyan ederek vergilerini ödeyecekler. Kurumlar Vergisi Kanunu''na göre, kurumlar vergisi mükellefleri; sermaye şirketleri yani; anonim, limitet, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, kamuya ait iktisadi kamu kuruluşları, kooperatifler, iş ortaklıkları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerdir.

KURUMLAR VERGİSİ VE BEYANI

Kurum kazançlarından alınan ve mükelleflerin bir takvim yılı boyunca elde ettikleri gayri safi kazançlarından gerekli giderler, istisnalar düşüldükten sonra elde edilen safi kazanç üzerinden hesaplanan bir vergidir. Bu verginin mükellefleri yukarıda sayılan tüzel kişilerdir. Tüzeden yani hukuki bir birliktelikten oluşmayan şahıslar ve şahıs şirketleri bu verginin mükellefi değildirler.

Bu verginin mükellefleri, vergi ödenmesi gereken kazancının tamamı için bir beyanname verirler. Ancak bu beyanname kişinin şubeleri, imalathaneleri, mağazaları veya alım-satım büroları için ayrı ayrı verilmez. Mükellefin tek bir beyanname sunması yeterlidir. Ödemelerin her nisan ayının sonuna kadar yapılması gerekir.

Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır. Bu hesaplama, gelir vergisi kanunu gereğince gayri safi kazançtan giderler çıkarıldıktan sonra elde edilen tutar üzerinden yapılır. Kurumlar vergisinin mükellefleri yılda dört kez geçici vergi ödemekle yükümlü olur. Bu geçici vergi dönemlerinde ödenen vergiler, ilgili yılın sonunda tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarından peşin ödenen vergiler adı altında düşülür.

2021 Kurumlar Vergisi Oranları Neler?

Her vergi türünün bir oranı olduğu gibi kurumlar vergisinin de bir oranı bulunur. Bu oran 2018-2020 yılları arasında %22''ydi. 1 Ocak 2021 itibariyle başlayan vergilendirme dönemleri için 1 Temmuz 2021''den itibaren verilmesi gereken yıllık kurumlar vergisi beyannamelerinde beyan edilen matrahlarına %25 oranında vergi uygulandı. Bu oran, 2022 hesap dönemine ait kurum kazançları üzerinden %23 olarak belirlendi. Yıllara göre oranları görmek isterseniz, Gelir İdaresi Başkanlığı''nın (GİB) internet adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kurumlar Vergisi Mükellefleri Kimler?

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında ele alınan ilgili verginin mükellefleri kanunun 1. maddesine göre şu şekilde sıralanabilir:

·              Sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler),

·              İktisadi kamu kuruluşları,

·              Kooperatifler,

·              İş ortaklıkları,

·              Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler.

Kurumlar Vergi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Bu vergi türü, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine Nisan ayının 1''i ile 30''u arasında sunmak zorunda oldukları kurumlar vergi beyannamesi ile beraber sunulur. Ayrıca, anlaşmalı olunan bankalar aracılığıyla da ödeme yapılabilir. 2020 yılına ait vergi beyannamesinin en geç 2021 Nisan ayında teslim edilmesi ve beyannamenin verildiği ayın son gününe kadar da beyan edilen miktarda vergi ödemesi yapılması gerekiyordu. Bu beyanname, GİB''in internet sitesinden indirilebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları