Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Gene gaz verdi

Malum seçimlere şunun şurasında 20 gün kadar bir şey kaldı ve iktidar müthiş panikte. Muktedir oylarının düştüğünü, sandıkta nal toplayacağını açık ve net olarak görüyor olmalı ki ne yaparım ne ederim de bu kötüye gidişatı bir nebze de olsa durdurabilirim diye uğraşıyor.

Bunun için her yolu deniyor, ülkeyi doğru düzgün yönetmek yerine her zaman olduğu gibi algıyı yönetmeye odaklanıyor. İşte son açıklanan beleş doğal gaz müjdesini de bu kapsamda değerlendirmek gerekmektedir.

Doğru, memlekette beleş mezar bulsa dalmaya, uzanıp yatmaya hazır bir kitle var ve lakin o kitle bile dört işlem toplama çıkarma yapmayı becerip hesap kitap yapmaktan aciz değildir.

Seçimlere az bir süre kala Recep Bey, Filyos Gaz İşleme Tesisi''nde düzenlenen ''Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni''nde konuşmuş ve "Sakarya sahasından ilk etapta günde 10 milyon metreküp, açacağımız yeni kuyularla birlikte ilerleyen süreçte günde 40 milyon metreküp gaz çıkartacağız." demişti…

Recep Bey konuşmasında "Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir. Bir ay boyunca Türkiye''nin tamamındaki konutların doğal gaz tüketiminden ücret almayacağız." Diye bir de müjde verdi. Hangi ay ve hangi tarihler arasında doğal gaz faturaları ücretsiz olacak bunu net söylemedi ama herkes mayıs ayı doğal gaz faturalarının ücretsiz olacağını düşünüyor.

Pandeminin en karanlık günlerinde, zemherinin ayazında millete zamlı gaz faturalarını yolla sonra dünyada gaz fiyatları zaten düşmüşken mayıs gibi Türkiye''nin çok büyük bir kesiminde havanın ısındığı ve kombilerin kapatıldığı bir ayda gaz parası almayacağım diye müjde ver…

Yahu böyle bir müjdeye kargalar bile gülüp; kışın millet fahiş gaz faturaları ile cebelleşir, bebe belik yaşlı genç herkes battaniye altında tir tir titrerken aklınız neredeydi diye sormaz mı?

Bir de işin hesap kitap tarafı var elbette, gelelim hesaba:

Türkiye''de yaklaşık 18 milyon konut doğal gaz abonesidir, her aboneye her ay 25 metreküp gazı bedava verdiğinde

18.000.000 X 25 = 450.000.000 Metreküp/Ay

450.000.000 X 12 = 5.400.000.000 Metreküp/Yıl yapar

Yani Recep Bey sadece 5.4 milyar metreküp gazı bedava verecek. Türkiye''nin doğal gaz tüketimi yaklaşık olarak 60 milyar metreküp olduğuna göre bedava verilen bu gaz toplam tüketimin onda birinden bile azdır.

Dolayısıyla Recep Bey''in bu büyük müjdesi doğal gaz fiyatlarında hepi topu yüzde 10 mertebesinde bir indirim demektir sadece indirim nakdi değil ayni olarak yapılmış bulunmaktadır.

Oysa dünyada doğal gaz fiyatları hızla düşüyor fiyatlar neredeyse yüzde 90 gerileyerek onda birine kadar indi. Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Avrupa''da megavatsaati (MWh) 335 Euro''ya kadar çıkan doğal gaz fiyatı 39,8 Euro''ya kadar düşmüş bulunmaktadır.

Türkiye''de ise Avrupa''da fiyatlar arttı diye zam yapılan doğal gazda, fiyatlar hızla gerilemesine rağmen herhangi bir indirime gidilmemişti şimdi yapılan bu yüzde onluk ayni indirim ise devede kulak misali olmuştur.

Ama dediğim gibi algı operasyonu müthiş Karadeniz gazı geldi herkese gazı bedava veriyoruz diye siyasi propaganda yapmak Goebbels''in bile aklına gelmezdi doğrusu.

Bakınız enerji konusu çok önemlidir, hem de siyasi algı operasyonlarına kurban edilmeyecek kadar önemlidir.

Şu anda Karadeniz Gazı hakkında söylenenlerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış, gerçek rezerv ne kadar, çıkarma maliyeti nedir bunu bilmiyoruz fakat iktidarın değişmesine şunun şurasında bir aydan az bir zaman kaldı. İktidar değiştiğinde takke düşüp kel görünecek, söylenenlerin ne kadarı gerçek ne kadarı palavra anlaşılacak hele o günü bekleyelim…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları