Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

GEÇ BUNLARI GEÇ

AKP ve MHP grubu iktidarının son günlerini yaşayan hâlihazırdaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın 3. Kere aday olabilmesi için Yüksek Seçim Kuruluna başvurmuş bulunmaktadır.

Bu başvuru ya ben anayasayı okumadım, okusam da anlamadım demektir veyahut da anayasanın amir hükümlerine açıkça meydan okumak, niyetimiz anayasayı ayaklarımızın altına alıp çiğnemek anlamında değil midir?

Yüksek Seçim Kuruluna yapılan bu başvuru sonrasında basın mensuplarına açıklama yapıldığı esnada Erdoğan''ın adaylığının Anayasamızın 101. Maddesine aykırı olması tartışmalarıyla ilgili yöneltilen soru üzerine, Milliyetçi Hareket Partisi Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız sinirlendi.

Feti Bey, bu soruyu soran gazeteciye sert bir ses tonu ile "Geç bunları geç" diyerek çıkıştı. Bak güzel kardeşim siz politikacısınız anayasanın amir hükmünü "Geç bunları geç" diye geçiştiremez, görmezden gelemezsiniz!

Bu konuyu deşip, soru sorarak gündeme getiren bir gazeteciyi hafif tertip azarlamak da asla kabul edilemez.

Siz bir politikacı olarak bu soruya cevap vermeye mecbursunuz…

Bak güzel kardeşim Yüksek Seçim Kurulu üyelerini Anayasanın amir hükmünü çiğnemeye, yasa tanımamaya, hukuk tanımamaya teşvik etmek ahlaka da hukuka da uymaz, ciddi bir politikacıya da yakışmaz…

Bak Feti Bey okuma yazman vardır herhalde aç oku Anayasamız ne diyor:

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile nitelikleri, seçimi ve diğer hususlar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası''nın 8, 101, 103, 104, 105 ve 106''ncı maddelerinde açık ve net olarak belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanının Adaylık ve Seçim koşulları Madde 101 de son derecede açık ve net olarak tanımlanmış, herhangi bir yoruma zerrece yer bırakılmamış.

101. Madde diyor ki:

* Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.

* Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Bak Feti Bey, bak güzel kardeşim bu son derecede açık ve net bir hüküm, merak ediyorum sen bu hükmün neresini anlamakta zorlanıyorsun?

Okuyup da anlıyorsan niye "geç bunları geç" diyorsun?

Anayasa bu ne senin "geç bunları geç" demenle Anayasamızın amir hükmü geçersiz olmaz ki…

Anayasayı tanımamak, kâale almamak, çiğnemeye niyetlenmek o anayasayı yazan milli iradeye karşı çıkmak, haddini bilmemek değil midir?

Böyle sorumsuzca bir tavır Türk Milletinin "egemenlik hak ve özgürlüklerini" tanımamak anlamına da gelmez mi?

Anayasamızın 101. Maddesinde belirtilen bu iki dönem kuralının tek bir istisnası var ve o da bir kişinin ikinci döneminde dönemi tamamlanmadan Türkiye Büyük Millet Meclisi bir erken seçim kararı alırsa bir hak ihlali olmasın diye kişi üçüncü bir defa daha aday olabilir denmektedir.

Bak Feti Bey, YSK üyelerinin Anayasa ve Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu alenen çiğneyecek, açık hükmü yok sayacak bir karar alması halinde taşıyacakları yasal sorumluluk ve cezai riski merak etmiş ve bu konuyu Emekli Ankara Cumhuriyet Savcısı Avukat Türker Tok''a sormuştum. Türker Bey''in cevapları son derecede açık ve net oldu, dedi ki: "Recep Bey kesinlikle 3. Bir kere daha aday olamaz ve bu adaylığa göz yuman Yüksek Seçim Kurulu üyeleri olursa onlar da kişisel olarak cezai risk üstlenirler."

Türker Tok: "Anayasayı ve anayasal düzeni anayasanın öngörmediği şekilde değiştirmeye kalkışmak suçtur! Bu suçu işleyenler TCK uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanır." Demiş ve sözlerine "Bunun yanı sıra görevini siyasi saikler ile kötüye kullanmak da ayrı bir suç kalemidir ve bundan dolayı da mahkeme karşısına çıkar, yargılanırlar." Cümlesi ile devam etmişti.

Görüldüğü gibi konu anayasa hukuku açısından son derecede açık ve net!

Ha Recep Bey''in siyasi ikbali uğruna anayasayı çiğnemeye kalkan, anayasayı çiğnemenin hukuki ve cezai sorumluluğunu üstlenmek isteyen olur mu? Onu da bekleyip göreceğiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları