Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Emin Mert Odabaş

Emin Mert Odabaş

Fenerbahçe Daçka deplasmanından çok rahat çıktı

Koç Sarunas Jasikevicius’un takımın başına gelmesiyle birlikte form grafiğinde ciddi bir artış olan Fenerbahçe Beko, hem ligde hem de EuroLague’de üst üste galibiyetler almaya devam ediyor. Son olarak EuroLeague’de Alba Berlin deplasmanından galibiyetle dönerek EuroLague deplasmanlarındaki yenilgi serisini bozan Fenerbahçe Beko, Avrupa’daki çift maç haftasının ardından ligde Darüşşafaka Lassa deplasmanına konuk oldu.

Fenerbahçe, ilk çeyrekten itibaren maça büyük bir dominasyon koyarak, ilk çeyrekte 15 sayıya kadar çıkardığı farkı (14 – 29) her çeyrekte biraz daha artırarak, devreyi 29 – 51, üçüncü çeyreği 41 -76 ve maçı da 56 – 98’lık skorla çok rahat kazanmasını bildi.

Fenerbahçe Beko, bu maçta, çift maç haftası sonrası yabancı rotasyonunda da ciddi bir değişikliğe gitti. Hem ligde hem de Avrupa’da ciddi süreler alan oyuncuların dinlendirildiği bu maçta böylesi baskın bir oyun etkileyici olmakla birlikte Darüşşafaka’nın da inanılmaz dar bir rotasyonla mücadele ettiğini ve onların da yoğun bir fikstürden geçtiğini unutmamakta fayda var.

Koç Yakup Sekizkök’ün maç sonunda yaptığı değerlendirmelerde, bu bahaneye sığınmamakla birlikte, takımın maçtan erken kopmasını ve reaksiyon daha gösterememesinin sebeplerinin başında dar rotasyon meselesinin olduğunu dile getirdiğine şahit olduk.

Daçka’nın acilen rotasyonu genişletecek hamleler yapması gerekiyor ancak koşun açıklamalarındaki sitemlerden anladığım kadarıyla yönetimle aralarında bu konuda bir uyuşmazlık olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Bakalım önümüzdeki günler Daçka ve Sekizkök ikilisi arasında bir ayrılık getirecek mi?

Bir not olarak, maçtan bir iki istatistik vermem gerekirse Daçka’nın genel şut isabeti yüzde 29,4 iken Fenerbahçe’nin yüzde 50,7 olmuş. Bu da maçın sonucunu belirleyen oldukça temel bir fark. Çünkü Fenerbahçe Daçka’dan sadece 3 şut fazla kullanmışken bu kadar derin bir yüzdelik farkı oldukça acı sonuçlar doğurabiliyor.

Fenerbahçe ve yabancı rotasyonuna dönecek olursak, bu maçta Wilbekin, Nigel Hayes, Nick Calathes, Dorsey ve Motley kadroda yer almadı.

Koç Jasikevicius bu maçta, Madar, Guduriç, Pierre, Sestina ve Papagiannis 5’lisini tercih etti. Bu 5’liden Pierre 12 dakika ile en az süre alan oyuncu olurken; en fazla süre alan oyuncu ise 20 dakika 12 saniye ile Papagiannis oldu. Geri kalan yabancı oyucular 12 ile 20 arasındaki dakikalarda süre alırken; erken kopan maç Fenerbahçe Beko’nun yabancı oyuncuları için de aktif şekilde dinlenme yapabilmelerine olanak sağladı.

Maç özelinde ayrı bir parantezi de Tarık Biberoviç’e açmak gerekiyor. EuroLeague’de zaman zaman parlayan performanslar gösterse de hala zirvesine çıkamayan ve forma almakta zorlanan genç yıldız yerel ligde ise inanılmaz bir performans gösteriyor.

Kariyer rekorunu ne zaman egale edeceği merak edilen Biberoviç bu maçta sayı rekorunu geliştirmeyi başardı. İnanılmaz potansiyeline kimsenin laf edeceğini sanmıyorum; ritim bulduğunda da yay gerisinden inanılmaz bir makineye dönüşüyor Tarık. Daçka maçında da 6’da 4 üçlük isabetiyle toplam 29 sayı, 7 ribaund, 2 asistlik bir performans gösterdi.

Koç’un bu maçta Biberoviç’i dört numara pozisyonunda da denediğini düşünürsek Jasikevicius’un ellerinde Bİberoviç’in bambaşka bir noktaya gitmesini bekleyebiliriz.

Şimdi Fenerbahçe’nin önünde bir başka İstanbul deplasmanı daha var. Ağır sakatlık kriziyle boğuşan ve yaptığı takviyelerle bu krizi bir nebze olsun dindirmeye çalışan Efes, zor zamanlar geçiriyor. Fenerbahçe’nin EuroLeague’deki 3 maçlık galibiyet serisinin aksine Efes 3 maçlık yenilgi serisine girmiş durumda. İstanbul’da 28 Aralık Perşembe günü Sinan Erdem’de oynanacak İstanbul derbisinde iki taraf da mutlak galibiyet parolası ile çıkacaktır.

Bununla birlikte performanslara baktığımızda ve sakatlıkları da göz önüne aldığımızda Fenerbahçe’nin bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Yine de Anadolu Efes birçok sakatlık problemi yaşayan oyuncusuna rağmen önemli isimlere sahip ve bu isimler de kendi sahalarında Fenerbahçe’ye yenilmek istemeyecektir.

İki takım arasında iki hafta önce ligde oynanan ve yine Efes’in ev sahipliği yaptı müsabakadan Efes 81 – 80 kazanırken maç nefesleri kesmişti. Yine biz basketbolseverlerin büyük bir keyifle izleyeceği bir maç olacağına şüphem yok. İyi olan kazansın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları