Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Emin Mert Odabaş

Emin Mert Odabaş

Fenerbahçe Bayern ‘deplasmanından’ çıktı

Fenerbahçe Beko, Euroleague 5. maç haftasında Bayern Münih deplasmanına konuk oldu. Aslında deplasman demek Almanya’da takımı destekleyen taraftarlara biraz haksızlık gibi olabilir. Keza atmosfer hiç de deplasman maçı gibi değildi. Belki de binleri bulan Fenerbahçe seyircisi Münih deplasmanını Ülker Arena’ya çevirdi dersek yanlış olmaz. Hatta çoğu zaman Arena’dan daha iyi bir atmosfer yaratarak takımlarını desteklediler.

Maçın canlı yayınlandığı kanalda Fenerbahçe efsanesi, eski millî basketbolcu İbrahim Kutluay ise bir noktaya değindi taraftarlar için. Bu yazıda ismini vermeyeceğim bir taraftar grubu, uzun süredir branş fark etmeksizin Fenerbahçe deplasmanlarına ülke ya da şehrin neresi olduğunu umursamadan gidiyor. Gittiği deplasmanlarda da atmosferi ciddi şekilde değiştiriyor. Burada şöyle bir küçük sıkıntı var bence de. Kutluay’ın maç yayınında dediği şekilde tribünlerin ‘Sarı laciverte’ boyalı olmasını şahsen ben de tercih ederdim. Taraftar grubunun ağırlıklı şekilde siyah giyiniyor olması ultras kültürüyle ilgilidir belki, çok emin değilim ancak Fenerbahçe taraftarının simsiyah şekilde tribünleri doldurması ne kadar doğru emin değilim.

Bu notu düştükten sonra maça dönecek olursak beni şaşırtan en önemli nokta Sertaç’ın hiç süre alamamamış olmasaydı. Öte yandan Bayern maçı sonrası ligde evimizde Samsunspor’u ağırladığımız maçta Sertaç 19 sayı ile maçın en skorer ismi oldu. Koçun tercihlerine saygı duymakla birlikte Euroleague seviyesinde kendini çoktan kanıtlamış olan, şampiyonluk da yaşamış ve ciddi pay sahibi olmuş, Sertaç’ın daha fazla süre alması gerektiği kanaatindeyim.

Maç için dikkat çeken birkaç istatistiği sizlerle paylaşmak isterim. Bunlardan en kritiği ise bence hücum ribauntları oldu. Yanlış hatırlamıyorsam maçın 3. çeyreğinde Fenerbahçe Beko tam 9 hücum ribaundu aldı. Ki 3. çeyreğin hücum bakımından iki takım içinde maçın en kısır çeyreği olduğunu not düşmem gerekir. 67 -76 Fenerbahçe’nin kazandığı bu müsabakanın 3. çeyreğinde Bayern 9 Fenerbahçe ise 14 sayı bulabildi. Bu açıdan kazanılan hücum ribauntlarının bir noktada maçın da kaderini belirlediğini söylemek yanlış olmaz. Fenerbahçe’de bu maçta süre alan 10 oyuncu da ribaunt katkısı verdi. Süre alan 10 oyuncunun 9’uzu ise doğrudan skor katkısında bulundu. Ribaunt katkısında 6 oyuncu ise 5 veya daha fazla ribaunt çekmesi benim için oldukça kritik bir veri olarak kayda geçti.

Olumsuz bir istatistik olarak ise asistleri göstermek durumundayım. Fenerbahçe maç boyunca yalnızca 10 asist yapabildi. Bu, bir takım sporu olarak basketbolda oldukça düşük bir sayı. Elbette kaçan şutlar, kaçan pozisyonlar bunun bir gerekçesi ama ne olursa olsun Fenerbahçe gibi bir takımın hücumda daha efektif ve topu paylaşan bir basketbol oynaması gerektiği kanısındayım. Her maç kendi kahramanlarını yaratır. Ki zaten bazı oyuncular da kahraman olmaları için kadroya katılır ancak gecenin sonunda basketbol bir takım sporu olmaya devam ediyor, edecek.

Fenerbahçe önümüzdeki hafta geçtiğimiz sezon Play-off serisinde 3-2 ile elendiği Olympiakos’u konuk edecek. Oly bu hafta kendi evinde oynadığı Ergin Ataman’lı, Kostas Sloukas’lı Panathinakos’a mağlup oldu. Bu yüzden onlar da bu deplasmanda reaksiyon göstermek isteyeceklerdir. Euroleague’de ise geçtiğimiz hafta Anadolu Efes’i kendi sahasında ağırlayan Oly bu maçtan rahat bir galibiyet ile ayrılmıştı.

Son bir not düşmek gerekirse ayağında kırık olduğu ve en az 2 ay sahalardan uzak kalacağı söylenen Tyler Dorsey’in sakatlığının o kadar da ciddi olmadığı ortaya çıktı. Dorsey, Bayern deplasmanında ve içerideki Samsunspor maçının kadrosunda yer alırken, maçlarda da ciddi süreler kaydetti. Kısa rotasyonu için kritik öneme sahip olan Dorsey’in kısa sürede ve sağlıklı şekilde takıma katılmış olması oldukça sevindirici.

Bir diğer sakat oyuncumuz Arturs Zagars ise geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelerek başarılı bir ameliyat geçirdi. Sezon başında kadromuza katılan genç Letonyalı, yazın millî takımda gösterdiği performans ile dikkatleri üzerine çekmiş ve Fenerbahçe’ye transfer olmuştu. Letonyalı genç yıldız ise geçtiğimiz haftalarda kiralık olarak forma giydiği Litvanya’nın BC Wolves müsabakasında talihsiz bir sakatlık geçirmişti.

Bu sezonu muhtemelen kapatan Zagras’ın iyi bir yaz süreci geçirerek önümüzdeki sezon sarı lacivertli takıma katılmasını umuyorum. Calathes sonrasında guard rotasyonunda Madar ile iyi bir ikili olabileceklerini umuyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları