Milyonları ilgilendiriyor! EYT’de bu iki detay ilk kez ortaya çıktı

Milyonları ilgilendiriyor! EYT’de bu iki detay ilk kez ortaya çıktı
Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. EYT’de 5000 prim günü şartı aranacak, staj ve çıraklığın kapsama dahil edilmeyecek. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ile emekli olacaklar için kapsam tam olarak netleşmese de İş Kanunu'nda çok kritik iki yeni detay ortaya çıktı. Türkiye’de hiç sigorta girişi olmayıp uzun yıllar yurt dışında yaşayanlar ile SGK girişi olmayıp adına tarım arazisi olan ve TMO’ya ürün satanlara EYT ile emeklilik kapısı açıldı. İşte detaylar

EYT’DE BU İKİ DETAY İLK KEZ ORTAYA ÇIKTI

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) heyecanla beklediği yasal düzenleme için geri sayım başlarken, İş Kanunu''nda yer alan bazı önemli ayrıntılar da emeklilik kapısı açacak. Yasanın yeni yılda yürürlüğe girmesiyle birlikte başvurular başlayacak. EYT kapsamında emekli olanlar normal emeklilere göre daha az aylık almayacak. EYT yasasından yararlanma konusunda kamu ve özel sektör ayırımı söz konusu olmayacak. Türkiye''de hiç sigorta girişi olmayıp 25-30 yıldır yurt dışında yaşayanlar borçlanma ve hizmet kazanıp EYT ile emekli olabilecek. SGK girişi olmayıp adına tarım arazisi olanlar da yararlanabilecek.

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, fındık, çay, tütün ekip Toprak Mahsulleri Ofisi''nde satanlar için 1994 yılına kadar yapılan Bağ-Kur primi kesintileri Bağ- Kur''dan alınarak sigorta girişini 28 yıl geriye çekmek mümkün olabilecek. Kadınların doğum borçlanması yapabilmesi için sigortalı işe başladığı tarihten sonra doğum yapması gerekiyor. Ancak çıraklık ile işe girilen tarih arasında yapılan doğumlar için de borçlanma imkânı bulunuyor. Örneğin 2001 yılında işe başlayan bir anne 1998 yılında çıraklık yaptıktan sonra doğum yaptıysa bu dönemi borçlanarak EYT''den yararlanabilir.

EYT KAPSAMINDA EMEKLİ OLURSAM NORMAL EMEKLİDEN DAHA AZ MI AYLIK ALACAĞIM?

Normal emeklilere göre daha az aylık alınması söz konusu değil. İster normal emekli olun ister EYT kapsamında, aylık bağlama hesaplaması standart olacak. Prim gün sayısı düşük olan ile fazla olan arasında tabii ki gelir farkı olacak. Örneğin, 5 bin prim günüyle emekli olana göre 9 bin prim günüyle emekli olan daha yüksek alacak. SSK''da 2000 öncesi en düşük aylık 4 bin 678 lira olup bu tarihten sonra 3500 lira alanlar da var. En düşük aylıktaki taban EYT''liler için de geçerli olacak.

EYT''DE KAMU ÖZEL-AYRIMI SÖZ KONUSU OLACAK MI?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan kadınlarda 20 hizmet yılı ve 5 bin prim günü, erkeklerde 25 hizmet yılı ve 5 bin 400 prim gününü dolduranlar emekli olabilecek. EYT''li olmak için kamu ya da özel sektör ayırımı söz konusu olmayacak. Şartları taşıyanların yüzde 87''si özel sektörde bulunuyor. Kamu çalışanları da eksik günler için borçlanabilecek. 2008 öncesi yasa kapsamında memurda borçlanma tutarları kademe ve göstergeye göre değişiyor. Bağ- Kur''da borca bağlı olarak silinen günler de satın alınarak emeklilik için kullanılabilecek.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞI DA YASAL DÜZENLEMEDEN YARARLANABİLECEK Mİ?

Türkiye''de hiçbir sigorta girişi olmayan 25-30 yıldır yurt dışında çalışan Türk vatandaşı borçlanma ile hizmet kazanıp EYT ile emekli olabilir. Eylül 1999 öncesinde Türkiye''de sigorta girişi olup Avrupa''da yaşayan 200 bin Türk vatandaşı bulunuyor. Örneğin işe 1995 yılında Türkiye''de başlayıp 3 yıllık primi olan bir kişi o tarihten sonra Almanya''da çalışmış. Şartlara sahipse emekli olabilecek.

EYT KAPSAMINDA EMEKLİ OLUP YENİDEN ÇALIŞMAK İSTEYENLER NE YAPACAK?

Emekli olup SSK''lı çalışmaya devam etmek isteyenler için 1 Ekim 2008 tarihli yasal düzenleme geçerli olacak. Bu tarihten önce işe başlayan veya emekli olanlar SSK''lı devam etmek için ya emekli aylığını kestirecek ya da sosyal güvenlik destek primine tabi çalışacak. Yeniden aynı işyerinde çalışan için yeni bir çalışma dönemi başlar. Emekli olduğu tarihte kıdemi ödendiği için sıfırlanmış kabul edilir. Ancak kıdemini almadan emekli olup çalışmaya devam edenler ayrılırken tazminat alabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar