Erdoğan AK Parti'yi bırakıyor iddiası

Erdoğan AK Parti'yi bırakıyor iddiası
İBB Başkanlığı seçimlerini açık ara farkla kaybeden AKP'de milletvekillerinin büyük çoğunluğu, partili cumhurbaşkanlığı sistemini tartışmaya açarken; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanlığı'nı bırakabileceği iddia edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde alınan ağır yenilginin ardından gözler AKP'ye çevrildi. Ağır yenilginin ardından iç hesaplaşmanın yaşandığı AKP'de, olası değişikliklerin sadece kabineyle sınırlı kalmayacağı hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da kapsayacağı iddia ediliyor.

Edinilen bilgilere göre İBB seçim sonuçları sonrası AKP'li milletvekillerinin büyük çoğunluğu partili cumhurbaşkanlığı sisteminin seçimi kaybettirdiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kadar gelen 'homurdanmalara' göre, parti tabanı Erdoğan'ın hem Cumhurbaşkanı hem de AKP Genel Başkanı olmasından rahatsız.

Salı günü partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan'ın da partili cumhurbaşkanlığı sistemini kastederek "nerede aksaklık varsa düzelteceğiz" ifadelerini kullanması, parti başkanlığını bırakacağı yönünde yorumlandı.

AKP'DE TAŞLAR YERİNDEN OYNAYACAK

BirGün Yaşar Aydın'ın haberine göre  seçimin AKP için diğer kaçınılmaz sonucu da parti içerisinde yenilenme oldu. Bunun sadece isimlerle sınırlı kalmayacağı, teşkilat organlarına kadar yeniden düzenlemeyi içereceği konuşuluyor. Bu anlamda da Cumhurbaşkanının partinin başında olmasını sakıncalı görenlerin sayısı az değil. Konuştuğumuz bir parti yetkilisi bu durumu “Saray’ın dışında kendi gündemimiz olmalı” diye özetliyor.

MUHALEFET REFERANDUM İSTİYOR

Salı günü muhalefet parti liderlerinin konuşmaları Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin aksak yönleri ve yeni anayasa dahil farklı yol arayışları oldu. Bu tartışmanın burada bitmeyeceği, büyüyerek devam edeceği çok açık. Yine kesin olan bir başka konu var ki o da tartışmanın ana merkezinde Cumhurbaşkanının tarafsızlığı olacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha şimdiden referandum önermeye başladı bile.

ERDOĞAN, AKP'Yİ BIRAKABİLİR

Tayyip Erdoğan’ın bu tartışmanın daha da büyümemesi ve iktidarın aleyhine kullanılmaması için parti başkanlığını bırakabileceği konuşuluyor. Böylece sistemle ilgili köklü bir tartışması yerine, sadece Cumhurbaşkanın yasal bir düzenleme ile tarafsız konuma çekilmiş olacak. Muhalefetin atakları da boşa düşecek.

Erdoğan, AKP içinde çok daha yüksek sesle konuşulan yani parti arayışları, muhalefetin moralini yükselterek başlattığı ataklara karşı mutlaka bir yanıt üretme zorunda olduğunun farkında. Ama çok açık ki şimdilik kararını vermiş değil. Erdoğan son sözü söylemeden biraz daha düşünmek istiyor olabilir. Ama şimdiden taraftar bulmaya başlayan bir fikir için karar anı daha da ötelenemez. Sonbaharda ilk kongre AKP’de yaşanabilir.

Arayışlar ve tartışmalar sürerken Erdoğan, G20 için Japonya’ya giderken yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu’nun referanduma dair sözlerine cevap verdi: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu ifadesiyle hareket edecek değiliz. Yola koyulduk, aynı kararlılıkla yola devam ediyoruz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar