Enflasyon ve faizde çifte kupa için yarış!

Enflasyon ve faizde çifte kupa için yarış!
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

27-04-24-01gun-page-0001-001.jpg

TÜRKİYE ENFLASYON VE FAİZDE ZİRVEYE TIRMANIYOR

Türkiye, yüksek faiz oranlarında dünya sıralamasında Arjantin ve Venezuela'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Mart ayı itibarıyla yüzde 68,5 seviyesindeki enflasyonla da Türkiye, dünya yüksek enflasyon liginde Lübnan'ın ardından dördüncü sırada bulunuyor.

Türkiye, enflasyon ve faiz oranlarında dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alıyor. Mayıs 2023 seçimleri öncesinde enflasyon liginde zirve yarışında olan Türkiye, Nisan 2024 itibarıyla hem enflasyon hem de faiz liginde üst sıralarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Mayıs 2023 seçimleri öncesinde uygulanan faiz ve kur politikaları, Türkiye'yi yüksek enflasyon liginde üst sıralara taşıdı. Bu politikalar sonucunda Türkiye, bir ödemeler dengesi krizinin eşiğine geldi ve yabancı sıcak para ihtiyacı kritik seviyelere yükseldi. Seçimler sonrasında ekonomi yönetimi ve politikalarında değişiklikler yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Nureddin Nebati yerine Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığı görevine ise Şahap Kavcıoğlu yerine önce Hafize Gaye Erkan, ardından Fatih Karahan getirildi. Mayıs 2023 seçimleri öncesinde Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon netice" görüşüyle faizlerin indirtilmesi, sonrasında ise "enflasyon sebep, faiz netice" diyerek faizlerin yükseltilmesine izin vermesiyle faiz politikalarında önemli değişiklikler yaşandı.

Mayıs seçimleri sonrası faiz oranları, döviz kurları ve vergiler artarken, enflasyon da hızla yükseldi. Nisan 2024 itibarıyla Türkiye, hem enflasyon hem de faiz liginde dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alıyor.

Mayıs 2023'te yüzde 8,5 olan TCMB politika faizi, günümüzde yüzde 50 seviyesine yükseldi. Türkiye, bu oranla yüksek faiz liginde dünyada üçüncü sırada yer alıyor. İlk sırada yüzde 70'lik faizle Arjantin, ikinci sırada ise yüzde 58,98'lik faizle Venezuela bulunuyor. Dördüncü sırada ise yüzde 29'luk faizle Gana yer alıyor.

TÜİK'in açıkladığı mart ayı enflasyonu yüzde 68,5 seviyesinde. Türkiye, bu oranla dünya yüksek enflasyon liginde dördüncü sırada yer alıyor. Enflasyon liginde birinci sırada yüzde 288'lik enflasyon oranıyla Arjantin, ikinci sırada yüzde 140'lık oranla Suriye, üçüncü sırada yüzde 70,4'lük oranla Lübnan yer alıyor. Beşinci sırada ise yüzde 37,2'lik oranla Venezuela bulunuyor.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar