Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Enflasyon gerçekleri

Değerli okurlarım, bu makalemde sizlere enflasyon hakkındaki bazı çok önemli ve genellikle halka anlatılmayan gerçekleri kısa kısa anlatmaya çalışacağım:

GERÇEK 1: Enflasyon bir tür vergidir!

Enflasyon vergisi, devletin bütçe açıklarını para basımı ile finanse etmesinin dolaşımdaki paranın miktarını arttırması, değerini düşürmesi, sonuç olarak enflasyona yol açması nedeniyle kişilerin ellerindeki paranın satın alma gücünün tıpkı devlete vergi vermeleri durumundaki gibi azalması ve bir tür satın alma gücü transferidir. Para basma imtiyazına sahip olan devlet açısından ise enflasyon ödeme, borç ve benzeri yükümlülüklerinin azalması demektir

GERÇEK 2: Enflasyon aynı zamanda bir tür harcama vergisidir!

Enflasyon, aynı zamanda, gerçek ya da tüzel kişilerin enflasyon sebebiyle satın alma güçlerinde meydana gelen erimeyi telafi etmek için tüketimlerini kısmalarından doğan kaynağın kamu kesimi tarafından kullanılmasıyla ortaya çıkan bir tür dolaylı harcama vergisidir.

GERÇEK 3: Enflasyon senyoraj kazancını arttırır!

Enflasyon para basma hakkına sahip devletin yükümlülüklerini azaltırken, paranın üretim maliyeti ile üzerinde yazan değer arasındaki farktan doğan senyoraj kazancını arttırır. Aslında senyoraj yoluyla da devlet bir tür gizli ya da örtülü vergi uygulamış, gelir elde etmiş olmaktadır. Diğer bir manası ile makulün dışında senyoraj geliri elde etme hevesi dolaşımdaki para miktarını arttırır ve paranın değerini düşürür.

GERÇEK 4: Enflasyondan devlet sorumludur!

Paranın değerini belirleme sorumluluğu parayı basan otoriteye aittir, günümüzde bu otorite devlettir. İster planlı, ister keyfi ve isterse de beceriksiz para ve ekonomi politikaları yüzünden paranın değeri ve satın alma gücü düşüyorsa bunun tek sorumlusu devlettir.

GERÇEK 5: Enflasyondan sadece devlet fayda sağlamaz!

Gelirini kâr, faiz ya da rant üzerinden elde eden kesimin de maaş, borç ve benzeri yükümlülükleri azalır. Diğer yandan bu kesim gelirlerini enflasyona göre ayarlayabildiği için bu satın alma gücü transferi olgusundan da yararlanır.

Enflasyonist ortamlarda alacaklının parası erirken, borçlunun borcu azalır bu durum piyasada alacak verecek sorunlarına yol açar. Herkes ödemelerini ertelemeye çalışır.

GERÇEK 6: Enflasyon elinde para tutanları ve ücretlileri vurur!

Enflasyon bu kesimin satın alma gücünü ve servetini azaltır. Ücretliler çoğu zaman enflasyon karşısında gelirlerini arttırabilecek olanaklardan mahrumdur. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde, ekonomik koşullar bozuk ve işsizlik de yüksek olduğu için genellikle ücretlilerin pazarlık gücü çok azdır.

Enflasyonun yüksek olduğu veyahut da yükselmesinin beklendiği ülkelerde parası olanlar ise elde para tutmamaya paralarını gayrimenkul, altın ya da dövize çevirmeye yönelir, yasal ya da gayriyasal çoklu para sistemleri ortaya çıkar

Sonuç olarak açıklanan enflasyon rakamlarını tartışmak kimseye fazla bir fayda sağlamaz. Enflasyonun ne olduğunu, neyin enflasyona sebep olduğunu ve enflasyondan kimin yarar sağladığını, kimin zarar gördüğünü anlamak çok daha önemlidir.

Yukarıda sıraladığım gerçekler elbette özellikle miktarı ve değeri herhangi bir kıymetli metale bağlı olmayan kağıt paraların kullanıldığı ekonomileri ilgilendirmektedir.

Bu gerçekleri toplum olarak fark etmeliyiz ki uyguladıkları ekonomik politikalar ile enflasyon yaratmayı tercih eden iktidarları deşifre edebilmemiz mümkün olsun.

Timsah gözyaşları dökerek enflasyondan şikayet eden, esnafı tüccarı fahiş zam yapmakla, enflasyona sebep olmakla suçlayan politikacıların bu söylemlerine ve yaptıkları algı operasyonlarına asla kanmamak gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları