Emekliler aylardır bu günü bekliyordu: Emekli zamlarının kaderi yarın belli olacak

Emekliler aylardır bu günü bekliyordu: Emekli zamlarının kaderi yarın belli olacak
Temmuz ayında gerçekleştirilen emekli zammını kök maaşa yansıtarak milyonlarca emeklinin aylığında artış yaşanmamasına neden olan hükümet, tepkilerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile ara zam için tarih vererek "Meclis açılır açılmaz" ifadelerini kullanmıştı. Yarın saat 14.00'de başlayacak oturum ile TBMM yeni yasama yılına başlayacak.

14 Mayıs seçimleri öncesinde en düşük emekli maaşını 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükselten iktidar, seçim öncesi memurlara yönelik vaadlerini açıklarken "Emekliler için de Temmuz'da benzer artışlar yapılacak" sözünü vermişti.

Buna karşın seçim sonrasında verilen sözler unutuldu ve AKP, Temmuz ayında yapılan yüzde 25'lik emekli zammını yalnızca kök maaşlara uyguladı. Bu karar sonucu halihazırda 7 bin 500 lira alan milyonlarca vatandaşın eline geçen parada hiçbir artış yaşanmazken, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ezilen emeklilerin yardım çığlıklarına hükümetten cevap gecikmemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, özellikle en düşük emekli maaşı alanlar için bir düzenlemenin yapılacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat aldıklarını ve Meclis açılır açılmaz bu meselenin halledileceğini duyurmuştu. Işıkhan'ın sözleriyle paralel olarak AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'da Türkiye Büyük Millet Meclis'inin (TBMM) açılış tarihini işaret ederek, ara zam için net ifadeler kullandı.

Yetkililerin ağzından çıkan sözlere rağmen hükümet, son haftalarda emeklilere yıl sonunu işaret ederken, Ekim ayında yapılacağına dair söz verilen maaş içinse hiçbir yetkiliden açıklama gelmemeye devam ediyor.

MECLİS YENİ YASAMA YILINA YARIN BAŞLIYOR

Temmuz ayının ortasında tatile giren Meclis, 2.5 aylık aranın ardından yarın saat 14.00'da başlayacak Meclis Genel Kurulu ile yeni yasama yılına start verecek.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, birleşimi açmasının ardından sunuş konuşması yapacak. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula takdim edecek, ardından İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kuruluna hitap edecek.

Meclis başkanlarının yasama yılı açılışı dolayısıyla geleneksel olarak verdiği akşam resepsiyonu düzenlenecek. Kurtulmuş'un ev sahipliğinde TBMM Tören Salonundaki resepsiyon, saat 19.30'da gerçekleştirilecek.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI EKİM AYINDA 10 BİN LİRA"

Bağ-Kur emeklilerin prim gün sayılarında düzenlemeleri ve özlük haklarındaki değişiklikleri içerecek teklifin, gelecek haftalarda Meclis'e getirilecek torba yasa içerisinde yer almasına kesin gözüyle bakılırken, emekli maaşlarına yönelik bir düzenlemenin bu torba yasaya eklenip eklenmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, yapılması konuşulan düzenlemenin yalnızca en düşük emekli maaşı alanlara yönelik olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, geriye kalan emekliler içinse Ocak ayında bir artışın söz konusu olacağını duyurdu.

İktidarın yerel seçimler öncesi taban aylıklara ara zam yapmasının zaruri olduğunu belirten Erdursun, beklentisinin torba yasaya eklenecek kanun değişikliği ile en düşük emekli maaşının Ekim ayında 10 bin liraya yükseltilmesi olduğunu duyurdu.

29 EKİM'DE HANGİ EMEKLİLERE İKRAMİYE ÖDENECEK?

Emeklilerin gündeminde yer alan bir diğer konuda 29 Ekim'de ödeneceği iddia edilen Cumhuriyet ikramiyesi.

Geçtiğimiz günlerde medyada konuşulmaya başlanan ve yetkililerin şu ana kadar yalanlamadığı ikramiye haberleri hakkında detay paylaşan Erdursun, Ankara'da böyle bir çalışmanın yapıldığını doğrulayarak hangi emeklileri kapsayacağının detaylarını paylaştı.

28 Şubat'ta kabul edilen EYT düzenlemesiyle birlikte yıl içerisinde emekli sayısının 15 milyonun üzerine çıktığına göndermede bulunan Erdursun, bu nedenle iktidarın daha sınırlı bir ikramiye çalışması üzerinde durduğunu ve 5 bin liralık bir defaya mahsus olmak üzere ödenecek emekli ikramiyelerinin yalnızca en düşük maaş alanlara verileceğini iddia etti.

İKRAMİYELER NE ZAMAN ÖDENECEK?

Şu ana kadar 29 Ekim'de emeklilere ikramiye verilip verilmeyeceğine yönelik kesin bir ifade kullanılmazken, söz konusu uygulamaya karar verilmesi halinde 29 Ekim'e az bir süre kalması nedeniyle hızlıca çalışmaya başlanacak.

Meclis'e gelecek torba yasa ile birlikte ikramiye konusunda da bir adım atılması beklenirken, ödemelerin 16-22 Ekim tarihlerinde hesaplara aktarılacağı tahmin edilmekte.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar