Emekli bulmacası çözülüyor: Emekli zammı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı ne olacak?

Emekli bulmacası çözülüyor: Emekli zammı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı ne olacak?
Yılın bitmesine sayılı günler kala milyonlarca emekli maaşına yapılacak zam oranını merak ediyor. Asgari ücret resmi olarak yarın açıklanacak olsa da kulislerde konuşulan rakamlarla birlikte 2023 emekli maaşları da ortaya çıkmaya başladı.

EMEKLİ ZAMMI NETLEŞMEYE BAŞLADI: İŞTE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

11 milyon emekli ve Ocak ayında eklenecek 2 milyon EYT''li ile birlikte Türkiye''deki 13 milyon emeklinin maaşını belirleyecek zam oranı netleşmeye başladı. Emekliye yapılan zam yasalara göre TÜİK''in açıkladığı enflasyon verileri baz alınarak veriliyordu. Ancak birkaç yıldır TÜİK verilerinden bağımsız olarak yapılan artışlara bir yenisi de bu Ocak ayında eklenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın yarın asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacağını açıklaması bekleniyor. Bu artışla birlikte asgari ücret 8250 lira olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5775 LİRA

Asgari ücrete yapılacak yüzde 50 artışın aynı şekilde emekli maaşlarına da yansıtılacağı tahmin ediliyor. Yıllar içerisinde en düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki makası kapatmak isteyen hükümet, yeni açıklanacak maaşlarda en düşük emekli maaşını asgari ücretin yüzde 70''i seviyesine çekmek istiyor. Buna göre en düşük emekli maaşı 5775 lira olacak. Yani en düşük emekli maaşı alanlar, diğer emeklilere yapılan zam oranından daha fazla zam alacak. 

REFAH PAYI ARTIŞI OLACAK MI?

Enflasyonda özellikle son bir yılda yaşanan yüksek artış dolayısıyla emekli ve asgari ücretlilerin alım gücü azaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla enflasyonun maaşlarda yarattığı tahribatı gidermek amacıyla refah zammı yapılması için çalışma yürütüldüğü bir süre önce kulislere yansıdı.

Memur maaşlarına bu yılın ocak ayında yüzde 5 toplu sözleşme zammı yapılacak iken yüzde 2,5 oranında ilave artış yapılmıştı. Benzer bir artışın gelecek yıl ocak ayında da yapılması bekleniyor. Refah artışı yaşanması halinde emeklilerin alacağı zammın %52.5 olması beklenmekte. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar