Ekonomist Mahfi Eğilmez'den asgari ücret zammı sonrası enflasyon uyarısı! Kamu israfı önlenmeli deyip oran verdi

Ekonomist Mahfi Eğilmez'den asgari ücret zammı sonrası enflasyon uyarısı! Kamu israfı önlenmeli deyip oran verdi
Uzman ekonomist Mahfi Eğilmez, asgari ücret zammı sonrası enflasyon hakkında tahminde bulundu. Eğilmez, 17 bin 2 TL'ye yükseltilmiş olan asgari ücretin enflasyona yapacağı etkiyi yorumlayarak kamu israfı konusunda da uyarıda bulundu.

Uzman ekonomist Mahfi Eğilmez, asgari ücret zammı sonrası enflasyon oranıyla ilgili önemli tahminlerde bulundu. Asgari ücret Çarşamba günü 17 bin 2 TL olarak açıklanmıştı. Eğilmez, "Asgari ücret artışı ve enflasyona etkisi" isimli bir yazı yazdı ve Merkez Bankası raporlarındaki bilgilerden de faydalanarak, 2024 yılı asgari ücretinin enflasyona edeceği etkiyi hesapladı. Uzman isimden önemli uyarılar da geldi.

"KAMU KESİMİ İSRAFINA SON VERİLMELİ" DEDİ

Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Enflasyonla gerçekten mücadele edilmesi isteniyorsa kamu kesimi israfına son verilmeli" dedi ve üretim hakkında da konuştu. "Üretim, dört unsurun katılmasıyla yapılır: Emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimcilik." diyen Eğilmez, bunların katıldıkları üretim faaliyeti ile beraber ortaya çıkan değerden pay aldıklarını ve emeğin ücret aldığını, sermayenin faiz aldığını, doğal kaynakların sahiplerinin rant aldıklarını ve girişimciler ise kâr aldıklarını vurguladı.

Eğilmez yazısına şöyle devam etti:

"Enflasyonun düşürülemediği bir ortamda özellikle gelirini buna göre ayarlama olanağı olmayan ücretli kesimin satın alma gücünde ortaya çıkacak düşüşlerin ücret artırımlarıyla ayarlanması gerekmektedir. Bu, yalnızca ücretlinin desteklenmesi açısından değil aynı zamanda ekonominin canlılığını kaybetmemesi açısından da gereklidir. Çünkü satın alma gücünün sürekli düşmesi insanların taleplerinin düşmesine, bu da büyüme oranının düşmesine ve ardından işsizliğin yükselmesine yol açar."

ENFLASYON ORANINDAKİ ARTIŞ ETKİSİ YÜZDE 6'YA YAKLAŞACAK

2023 sene sonu ücretine göre yapılan %49 oranındaki artışın enflasyona yansıyacak olan etkisini TCMB’nin 2023 III sayılı Enflasyon Raporundaki hesaplamadan giderek bulmaya çalışan isim, "Hesaplama 2023 yılının ikinci yarısı için yapılan asgari ücret artışı için yapılmış olup asgari ücrette her yüzde 1’lik artışın TÜFE üzerinde binde 7 oranında etki yapacağını göstermektedir. Bu oranın bu son artış için de geçerli olduğunu varsayarsak yüzde 49’luk asgari ücret artışının enflasyon üzerinde kısa dönemde yaklaşık yüzde 3,5’lik bir artışa neden olacağı görülüyor." dedi.

Yazısında aynı raporda uzun dönem etkisi için öngörülen binde 12’lik oranı esas alan isim, ayrıca uzun dönemde enflasyon oranında meydana gelecek artışın böylece yüzde 6’ya yaklaşacağı tahmininde bulundu.

Uzman isim ayrıca enflasyonla mücadele konusunda da uyarıda bulunarak "Enflasyonla gerçekten mücadele edilmesi ve piyasanın da buna destek vermesi isteniyorsa kamu kesimi israfına son verilerek yola çıkılmasından başka çare yoktur." dedi.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar