Dizi piyasasında maddi kriz! Bu yaz dizilere veda

Dizi piyasasında maddi kriz! Bu yaz dizilere veda
Artan maliyetler ve yüksek giderler, dizi endüstrisini olumsuz yönde etkiledi ve bu yaz sezonunda yazlık dizilerin çekilmemesine, eylül sezonunda ise dizi sayısının azalmasına neden oldu.

Dizilerin bölüm başı maliyetleri artık 10 milyon TL'yi aşıyor. Türkiye, Amerika'dan sonra dünyada en çok dizi satan ülke olmasına rağmen, artan maliyetler sektörü büyük ölçüde etkiliyor. Üç yıl önce 1 veya 1,5 milyon TL'ye mal olan dizilerin maliyeti şimdi 10 milyon TL'yi geçiyor.

Prodüksiyon, oyuncu, senarist, yönetmen ve teknik ekip ücretleri gibi maliyetler her seviyede hızla arttı. Geçmişte olduğu gibi reklam gelirleri aynı oranda yükselmedi. Bu durum, özellikle bu yıl daha fazla dizinin final yapmasına yol açtı.

18765120-728xauto.webp
YAZLIK DİZİ PROJELERİNDEN VAZGEÇMEK ZORUNDA KALDIK

Birsen Altuntaş'ın haberine göre, dizilerin yayın saatlerinde beklenen reklam gelirlerini elde edememesi durumunda, kanallar yurt dışı satış garantisi olmadığı sürece dizileri hızla sonlandırmaya başladı. Bu nedenle, ARC Film ve D Media gibi büyük yapımcılar, yazlık dizi projelerinden vazgeçmek zorunda kaldı.

Tüm bu ekonomik zorluklar, yazlık dizi hazırlıklarını olumsuz etkiledi ve bu yıl hiç yazlık dizi çekilmemesine neden olabilir. Ayrıca, eylül sezonunda da dizi sayısının azalması bekleniyor. Bazı kanalların haftada yedi gün boyunca dizi yayınlama politikasını değiştireceği konuşuluyor.

yan-oda-b246l252m-foto.jpg

BU SEZONUN ERKEN FİNAL YAPAN DİZİLERİ

Sezonun yeni dizilerinden Yaban Çiçekleri ve Yan Oda'nın ekran ömrü yalnızca bir ay sürdü.

senden-once-dizisi-erken-final-yapiyor-1708691849.jpg

Senden Önce - 3 bölüm

Başrollerinde Alp Navruz, Nilperi Şahinkaya ve Sinem Ünsal'ın yer aldığı Kanal D dizisi Senden Önce üçüncü bölümüyle yayın hayatını noktaladı. D Productions imzalı dizi, Merve, eşi Hakan ve Sahra arasındaki aşk, sadakat ve ihanet üçgenini takip ediyor.

Yaban Çiçekleri - 3 bölüm

Aslıhan Malbora'nın başrolü Akın Akınözü ile paylaştığı ATV dizisi Yaban Çiçekleri üçüncü bölümüyle ekran macerasını noktaladı. Yapımcılığını O3 Medya'nın üstlendiği dizi, iki küçük çocukken başlayan ilişkileri yarım kalan Kılıç ile Ela'nın yıllar sonra yeniden başlayan hikayesine odaklanıyor.

Altın Kafes

Aytaç Şaşmaz'ın başrolü Şifanur Gül ile paylaştığı ATV dizisi Altın Kafes dizisinin ekran ömrü dört bölüm sürdü. Kore yapımı The Last Empress dizisinden uyarlanan yapım, ülkenin sayılı zenginlerinden Beyoğlu ailesinin veliahtı Onur ile ailenin sahip olduğu okulda öğretmenlik yapan idealist Zeynep'in aşk hikayesini konu ediniyor.

Yan Oda - 4 bölüm

Başrollerinde Şevval Sam, Caner Cindoruk, Melek Baykal, Nazan Kesal, Onur Seyit Yaran gibi yıldız isimlerin yer aldığı Star TV dizisi Yan Oda dördüncü bölümde ekran macerasını noktaladı. OGM Pictures imzalı dizi, kariyeri düşüşe geçen ünlü sunucu Sevgi'nin iş insanı Fikret ile olan beklenmedik evliliği sonrası aileler arasında yaşanan çatışmaya odaklanıyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar