Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Dev otomotiv yatırımı

Ford Otosan, geçtiğimiz günlerde Ankara'da Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde düzenlenen bir toplantı ile Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim üssü olan Kocaeli fabrikalarında gerçekleştirmeyi öngördüğü 20,5 milyar Türk Lirası boyutundaki yeni yatırımına dair ayrıntıları kamuoyu ile paylaşmış bulunuyor.

Otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümüne liderlik etme misyonuyla belirlenen, elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirileceği 2026 yılına kadar sürecek olan bu yatırım Türk ekonomisine gerçekten de çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

Otomotiv sektöründe geleceğin elektrikli, bağlantılı ve otonom araçlarda olduğu artık kesindir. Yeni nesil teknolojilerin otomobilleri insana bağımlı, bolca zehirli gaz salan ve kirlilik yaratan gürültülü birer metal yığını olmaktan çıkarıp, kendi başına hareket eden, güvenli ve çevre dostu araçlara dönüştüreceği muhakkaktır.

Ülkemizin ve dünyanın en büyük şirketlerinin bu konuda öngörülü davranıp pandemi koşullarında bile risk alarak böyle bir yatırıma girişmesi ve devletin en üst yöneticisi olan cumhurbaşkanının da bu vizyona net bir şekilde destek vermesi gerçekten de alkışlanacak bir iştir.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde düzenlenen Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geleceğin otomotiv sanayisinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların en büyük üretim merkezi Türkiye olacaktır" ve "Türk otomotiv sanayinin elektrikli ve bağlantılı araçlarla gelişmesini sağlayacak bu yatırımlarla… etkisi 10 yıla yayılacak büyük bir vizyon ortaya konulmaktadır" sözlerini sarf etti.

Toplantıda söz alan Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley ise konuşmasında, "Yeni nesil Transit Custom serisi, tam elektrikli modeller de dahil, bir numaralı ticari araç markası olarak Ford'un Avrupa'daki yerini sağlamlaştıracaktır" dedi. Rowley Transit Custom'ın Ford'un "Avrupa'da elektrikli bir geleceğe dayanan sürdürülebilir ve karlı bir iş yaratmaya devam ederken ticari araç klasmanında büyümesinin anahtarı" olduğunu belirtti.

Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç da konuşmasında "Yeni yatırımımızla Kocaeli fabrikamız, Türkiye'nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek. Tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak topluluğumuzun ve ortağımız Ford Motor Company'nin ülkemize inancının en büyük ispatı. 10 yıl sürecek bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Şirket aralık ayında fabrika kapasitesini 440 bin adetten 650 bin adete yükseltmek ve batarya montaj fabrikası kurmak için 20,5 milyar lira tutarında yatırım teşvik belgesi almıştı.

Ford Otosan'ın elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçirmek amacıyla duyurduğu otomotiv sanayisinin en büyük yatırımı kapsamında; Kocaeli Fabrikaları'ndaki çoğunluğu ihracata yönelik olan ticari araç üretim kapasitesi 650 bin adede çıkacak; yanı sıra 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşılacak.

Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları, ilk etapta 2022 yılı itibarıyla Ford'un tam elektrikli ilk ticari aracı E-Transit'in Avrupa'ya yönelik seri üretimini gerçekleştirecek ve bataryalarını da üretecek. Bu şekilde, Türkiye'nin ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi Kocaeli'de kurulmuş olacak. Ford Otosan, 2023 ilk yarı itibarıyla ise 'Yeni Nesil Transit Custom' ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli ilk versiyonunu da üretmeye başlayacak.

Ayrıca; Ford ve Volkswagen'in stratejik ortaklığı kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan tarafından Kocaeli'de üretilecek.

Hem bir sağlık krizi ve hem de çok ciddi bir ekonomik kriz yaşanırken, ülkemizde böyle vizyoner ve büyük bir yatırımın hayata geçiriliyor olması gerçekten de alkışlanacak, son derece de ümit verici bir hamledir.

Birçok okuyucum elektrikli araç denildiğinde ne kast edildiği konusunda bir tereddüt yaşamamıştır, lakin bağlantılı araç konusunda bir izaha ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Nesnelerin interneti devrimi tüm hızıyla devam ederken bu günlerde "bağlantılı araç" kavramıyla çok fazla karşılaşmaya başladık. En yalın tarifiyle açıklamak gerekirse; internet ile bağlantısı olan bir aracı, bağlantı araç olarak tanımlayabiliriz.

Bu yeni nesil teknoloji sayesinde araçlar 5G teknolojisini kullanarak birbirleri ve merkez ile kesintisiz iletişim halinde olacak, trafik ve yol durumu ile araç bilgilerini sürekli olarak paylaşacaklar. Bu sayede yol ve trafik güvenliği artacağı gibi, mevcut yol ve araçların en verimli şekilde kullanılması, trafiğin optimum hız ve güvenlikte akması sağlanacaktır.

Bu projenin sadece elektrik teknolojisini değil internet teknolojisini de içermesi dahası batarya üretim işini de ele alması son derecede vizyoner bir yaklaşımdır.

Ben de bir ekonomi yorumcusu olarak bu önemli projeye katkı koyanları gönülden alkışlıyorum, projedeki gelişmeleri yakından takip edecek ve okurlarımı bilgilendirmeye de devam edeceğim.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları