Deprem, fiziki yıkımın yanı sıra psikolojik yıkıma sebep oluyor

Deprem, fiziki yıkımın yanı sıra psikolojik yıkıma sebep oluyor
Sivas'ta görev yapan Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, depremlerin sadece fiziki yıkım değil, aynı zamanda psikolojik yıkıma da neden olduğunu belirtti.

Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ardından birçok bireyin psikolojik travmalar yaşadığına dikkat çeken Özkaya, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Özkaya, depremin beklenmedik anlarda ortaya çıkan bir doğal afet olduğunu ifade ederek, bu durumun insanlarda olumsuz tepkilerin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti. Stres bozuklukları, korku, heyecan, keder, uyku bozuklukları, yeme problemleri, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi çeşitli psikolojik sorunların deprem sonrasında arttığını açıkladı.

Depremin insanlarda şok, pasifleşme ve kabullenme sürecini başlattığını vurgulayan Özkaya, bu süreçlerin her bireyde farklılık gösterdiğini ancak genel olarak yaşandığını belirtti. Özellikle insanların sığındığı yerlerin, yuvalarının, deprem gibi büyük bir doğal afetle ilk defa karşılaştıklarında, bulundukları alanı güvensiz olarak algıladıklarını ve bu durumun psikolojik sıkıntılara neden olduğunu ifade etti.

Uzman Psikolog, depremi kabullenmenin zor ancak imkansız olmadığını belirterek, bireylerin bu süreçte destek almaları gerektiğini vurguladı. Sevdikleriyle duygularını paylaşmanın önemine dikkat çeken Özkaya, bu sayede içsel stresin, korkunun ve üzüntünün azalabileceğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar