ÇAYKUR’dan üreticilere flaş çağrı

ÇAYKUR’dan üreticilere flaş çağrı
Bu sene, Çay İşletmeleri Müdürlüğü (ÇAYKUR), çay üreticilerinin verim ve kalite kaybını önlemek adına kendi çaylarını kendilerinin toplamasını teşvik etti.

2024 yılı yaş çay sezonuna verimli bir başlangıç yapmak isteyen çay üreticileri, öncelikle çaylarını budayarak hazırlıklara başladı. Budama işleminin hemen ardından, üreticiler arazilerde gübreleme işlemlerini tamamlarken, ÇAYKUR'un Mayıs ayında başlatmayı planladığı yaş çay kampanyası için son hazırlıklarını yapıyor. ÇAYKUR, kampanya öncesinde çayın verim ve kalitesinin düşmemesi için işçilerin yerine üreticilerin kendilerinin çaylarını kesmesini önerirken, aynı zamanda bu yıl üreticilerin çay alım yerlerine getirdikleri çaylarda yabancı ot bulunması durumunda o çayları almayacaklarını belirtti.

aw186945-05.jpg

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, çayın 100. yılında üreticilerin kendi hasatlarını yapmalarının ürün kalitesi ve verimini artıracağını belirtti. Alim, "Çay toplama işlemi 15-20 gün içinde tamamlanır. Muhtemelen Mayıs'ın ikinci haftasında kampanyayı başlatacağız. Şu anda kampanyaya hazırız. Fabrikalarımızın bakım ve onarımları tamamlandı. Bu yıl, 100. yıl anısına çayımıza gereken değeri vererek kendimiz toplayalım. Hasadı kendimiz yapalım. Başkalarına toplatmamız nedeniyle çayda gerileme var. Çay henüz patlamamış durumda, bu gerilemenin nedeni toplama tekniğinden kaynaklanıyor. Bu yıl bir ot sorunu var, bazı bölgelerde çok fazla çıkıyor. Ot çayın yüzeyine çıkmış durumda, gelişmesini engelliyor ve bu bölgelerde çay geri kalıyor. Telgraf otu adı verilen ot yüzünden. Otların temizlenmeden çay hasadı yapılmamasını istiyoruz. Ayrıca bu yıl kaliteden ödün vermeyeceğiz. 100. yılda sağlıklı bir üretim yapmayı hedefliyoruz. İlk yıllarda olduğu gibi değerli tutmaya çalışacağız. Yabancı ot bulunan çayları almamaya özen göstereceğiz. Üreticilerimiz ne kadar çaya önem verirse, hep birlikte sağlıklı bir kampanya geçireceğiz. 100. yılda çayı kendimiz toplayalım, çayın kalitesini ve verimini artıralım. Çaydan başka stratejik ürünümüz yok, çay bölgedeki damarlarımız gibi, kanımız gibidir" dedi.

aw186945-04.jpg

Gübreleme işlemlerini tamamladıklarını belirten üretici Nurgül Topçu ise, "Çay mevsimi geldi. Biz köylüyüz ve köyümüzün ürünü bu. Çay, ciddi bir gelir kaynağı. Ürünlerimizi toplayarak satıyoruz. Şu anda Mayıs ayına yaklaşıyoruz ve çay alım yerleri açılacak. Çaylarımız daha da büyüyecek. Toplamadan önce gübremizi veriyoruz. Gönül ister ki güzel bir fiyat verilsin, 20 TL olmasını isterim. Ancak çok fazla çayım yok" şeklinde konuştu.

aw186945-03.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar