Canlı Blog... AKP'nin 1 Mayıs sınavı! İşte anbean ayrıntılar

Canlı Blog... AKP'nin 1 Mayıs sınavı! İşte anbean ayrıntılar
Tüm Türkiye’nin gözü kulağı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde... Hükümetin Taksim Meydanı’nda kutlamalara ambargo koymasının ardından işçi ve emekçinin gününü kutlamak isteyenler Saraçhane’de toplandı. İşte 1 Mayıs kutlamalarından anbean gelişmeler….

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) son kararı, 1 Mayıs'ın toplanma özgürlüğünü ihlal eden geçmiş yıllardaki uygulamaları gündeme getirdi. 2014 ve 2015 yıllarında emekçilerin 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de engellenmesine ilişkin AYM'nin verdiği kararlar, bu yılın kutlamaları için yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın kesin reddiyle karşılaşan emek örgütleri ve siyasi partiler, Taksim'de kutlama taleplerine engel olundu.

1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili anbean gelişmeler:şu şekilde:

16.14: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları sırasında 210 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

14.15: Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul'da toplam gözaltı sayısının yaklaşık 205 olduğunu açıkladı.

14.00: İstanbul'da 1 Mayıs'ta gözaltı sayısı 194'e yükseldi.

13.30: Tertip Komitesi, Saraçhane'deki 1 Mayıs programını sonlandırdı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Bundan sonra attıkları her adımda bu iradeyi görecekler, bu iradeyi tanıyacaklar. Buradan bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

13.00: Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi İstanbul'da gözaltı sayısının 161 olduğunu açıkladı.

12.58: Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında polisin kurduğı barikatı aşma girişimleri ve polisin müdahalesi aralıklarla devam ediyor. Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından basına yapılan açıklamada, “Çok sayıda siyasi parti ve sendika üyelerinin de bulunduğu Saraçhane Bozdoğan Kemeri'nde, polisin biber gazlı müdahalesine karşı TİP, Taksim'e yürüme kararlılığını sürdürüyor” denildi.

12:55: DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan "İşçi sınıfı buradan ayrılmadan, biz de buradan ayrılmayacağız" açıklamasında bulundu.

12.50: İşçilere yapılan sert müdahalenin devam ettiği sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, X hesabından 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutladı.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizle birlikte tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum.

Helal rızık peşinde koşan tüm işçi ve emekçi kardeşlerime selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

recep-tayyip-erdogan.png

12.45: Polis, Saraçhane Parkı’na girdi. Polis, Saraçhane Parkı'na girerek orada bulunan işçilere ve emekçilere sert bir şekilde müdahale ediyor. Yoğun sıkılan biber gazı işçileri olumsuz etkiliyor.

12.26 Saraçhane'deki barikatın açılmasını isteyen gruba bir kaç kez biber gazıyla müdahale edildi. Polis zaman zaman grubun dağılması yönünde anons yapıyor.

12.15: Taksim Meydanı’na yürümek için Saraçhane'de toplanan sendikalardan DİSK ve KESK Taksim'e yürümekten vazgeçti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve sendikalarla Saraçhane'den polisin kapattığı Bozdoğan Kemeri'ne doğru yürümesi bekleniyordu ancak yaklaşık bir saat boyunca Saraçhane'de bulunan Özel, alandan ayrıldı. Sendikalar da müzakereler sonrası yürüyüşten vazgeçtiler.

1 Mayıs Tertip Komitesi'nde yer alan DİSK ve KESK dışında TMMOB, Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin de karara uyduğu öğrenildi.

1 Mayıs Tertip Komitesi 'yürümeme' kararını açıklarken yuhalandı.

11.50: Polis vatandaşlara biber gazlı müdahalesinde bulunuyor.

Vatandaşlar, "Barikatı aç" uyarısı yaparken, polisin biber gazlıı ve plastik mermili müdahalesi sürüyor.

11.49: 1 Mayıs için Unkapanı'ndan Taksim'e gitmek isteyen grup, bariyer önündeki polisleri geçmeye çalıştı.

11.25 Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik Saraçhane'den ayrıldı.

4bbce682-5b72-43d6-9bc5-71018f552ed9-w.webp

11.15: CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, "Sendikalar yürüyüşe geçtiğinde CHP de sendikaların arkasında olacak ve yürüyüşü gerçekleştirecek." dedi.

TAKSİM YÜRÜYÜŞÜ İPTAL

11.00: Taksim Meydanı’na giden tüm yolların kapatılması üzerine Taksim Meydanı’na yürümeyeceklerini ve 1 Mayıs kutlamalarının Saraçhane’de yapılacağını açıkladı.

Saat 10.55: Mecidiyeköy'den "Yaşasın 1 Mayıs", "Taksim emekçilere kapatılamaz" sloganlarıyla yürüyüşe geçen bir grup, çevik kuvvet tarafından ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı.

10.45: TİP Genel Başkanı Erkan Baş da partililerle birlikte Saraçhane’ye geldi. Baş ve beraberindekiler polis müdahalesiyle karşılaştı. Erkan Baş, polislerle tartıştı.

erkanbas-001.jpg

Polisler parti üyelerinin gözaltına almaya çalışırken Erkan Baş, kendisine bağıran polise ‘Bağırma’ dedi.

10.27: HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Arslan, "İzin verilmiş olsaydı burada mitingimizi yapabilirdik. Ama izin verilmemişse izin verilen meydanlarda hakkımızı ve taleplerimizi yüksek sesle konuşmak ve bütün dünyaya buradan birlik mesajı vermek bizim sorumluluğumuzdadır" dedi.

istanbul-da-1-mayis-ablukasi-halk-alanlarda-bulusuyor-2.webp

ÖZEL VE İMAMOĞLU SARAÇHANE'DE!

10.00: Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu saat 10’da Taksim’e yürümek üzere Saraçhane’ye geldi.

Özgür Özel, “Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadele edeceğiz. Ülkenin en bilinen meydanında kutlama yapılamıyorsa sorgulanır" dedi

Özel: "Hedef Taksim Meydanı'dır" dedi.

İmamoğlu da, "Saraçhane, zorluklarla mücadelenin simgesi oldu. Bazen demokrasiye müdahalenin simgesi oldu, bazen özgürlüklere müdahalenin simgesi oldu. Bugün de emekçinin 1 Mayıs'ta Taksim'de olma arzusuna müdahaleye ses veren İstanbulluların simgesi oldu" dedi.

gmebtl8xgaaxh8-ybul.webp

09.56: Saraçhane'de toplanan işçi konfederasyonları ve sendikalar 1 Mayıs'ı kutluyor.

09.46: CHP'nin çağrısıyla Taksim Meydanı’na yürümek için sendikalar ve meslek örgütleri, Saraçhane’de toplanmaya başladı.

Saraçhane'den Taksim'e geçiş güzergahında olan Unkapanı kemerleri ise araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

09:30: Polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinden Taksim Meydanı'na girmek üzere yürüyüşe geçen Halkın Kurtuluş Partisi üyelerine müdahale etti. Partiden yapılan açıklamada 30 kişi gözaltına alındı.

istanbul-da-1-mayis-ablukasi-taksim-e-cikan-yollar-kapatildi.webp

09.30: İstanbul Okmeydanı'ndan sloganlar atarak Taksim'e yürümek isteyen bir grup da polis engeliyle karşı karşıya kaldı.

okmeydani.jpg

09.25: Taksim’e çıkmaya çalışan yaklaşık 10 kişilik SODAP ve Gençlik Meclisleri üyesi grup Şişli'de polis tarafından engellendi.

sisli.jpg

09.20: Beşiktaş'ta toplanan kitleye çevik kuvvet polisleri saldırdı. "Taksim emekçilere kapatılamaz" sloganları atan kitleden bazı kişiler ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Gazeteciler de, çevik kuvvet amirinin "süpürün" talimatıyla engellenmek istendi.

09.15: DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) yönetimi, Taksim Meydanı'na ve Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktı

08.50: İstanbul'un 1 Mayıs'ında Taksim'in işçilere ve emekçilere kapatılmasına karşı çıkan binlerce kişi, Saraçhane Meydanı'nda buluşarak Taksim'e yürüyüş yapacaklarını belirtti. Saat 10:00'da başlaması planlanan yürüyüş için vatandaşlar Saraçhane'de toplanmaya başladı.

istanbul-sarachane-meydaninda-toplanma-47553-3.jpg

1 Mayıs öncesi İstanbul'da geniş güvenlik önlemleri alındı: Caddeler kapatıldı, toplu taşıma seferleri iptal edildi. Toplu taşıma ücretsiz olmasına rağmen araç eksikliği nedeniyle vatandaşlar zorluklar yaşadı. Aksaray ve Yenikapı'dan Saraçhane'ye gelenler, barikatlar ve çanta kontrolleri ile karşılaştı.

İLK GÖZALTILAR GELDİ

taksim.jpg

TAKSİM ABLUKA ALTINDA!

08.38 Taksim Meydanı'nda günün ilk olayı İstiklal Caddesi'nde yaşandı. Caddeden Taksim Meydanı'na yürümek isteyen bir grup genç, polis tarafından durduruldu ve 18 kişi gözaltına alındı. Bu anlar sosyal medyada paylaşıldı.

HAK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kazancı Yokuşu'nda bir açıklama yaparak, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybeden emekçilerin katillerinin bulunup yargılanmasını talep etti.

istanbul-besiktasta-1-mayis-tedbirleri-47556-1.jpg

08.15: İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde de 1 Mayıs tedbirleri uygulanmaya başlandı. Alınanj tedbirleri kapsamında Beşiktaş Büyükdere Caddesi'nde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Caddenin bir kısmı yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

06.40: İstanbul Valiliği kararıyla sabah erken saatlerde Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri bile kaldırıldı.

05.30: İstanbul Valiliği'nin açıkladığı deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama uygulamaları başlatıldı.

04.00: Alınan tedbirler kapsamında kara yolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları başladı.

İstanbul Valiliği'nin kararı doğrultusunda, Taksim Meydanı'na erken saatlerde çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Meydandaki caddeler ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri de kaldırıldı. Bu adımlarla, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de gerçekleşmesine dair taleplerin pratikte engellendiği görüldü.

TAKSİM SADECE TURİSTLERE AÇIK

Taksim'e sadece turistlerin girişine izin veriliyor. Taksim'de ikamet edenler ise net bir belge de verilmediği için e-Devlet üzerinden burada yaşadıklarını anlatarak, görevli polislerin inisiyatifine göre bariyerden geçebiliyor ya da geri dönüyorlar.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar