Bu yaz rekor sıcaklıklar bekleniyor

Bu yaz rekor sıcaklıklar bekleniyor
Kış boyunca ortalamaların üzerinde seyreden okyanuslardaki deniz yüzeyi sıcaklığı nedeniyle, bu yıl yaz aylarında denizlerde ve karada rekor sıcaklık bekleniyor.

Bu yıl kış aylarında ortalamaların üzerinde seyreden okyanus sıcaklıkları, yaz aylarında denizlerde ve karada rekor sıcaklık değerlerini beraberinde getirebilir.

Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, geçen ocak ayında tüm okyanusların ağustos rekorunu egale ettiğini belirterek, "Şimdiki durum ve kış boyunca izlediğimiz okyanus sıcaklıkları bize 2024 yazında rekorlarla karşılaşabileceğimizi gösteriyor." dedi.

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Tağıl, iklim değişikliğinin günlük hayatta daha belirgin hale geldiğini ifade ederek, deniz suyu sıcaklıklarının yaz aylarından bu yana ortalamanın üzerinde seyrettiğini söyledi. Özellikle ocak ayında bütün okyanusların ağustos rekorunu egale etmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Tağıl, gelecek yaz aylarında daha yüksek deniz suyu sıcaklıkları beklediğini ifade etti.

Paris İklim Anlaşması'nın hedefinin küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 dereceyle sınırlandırmak olduğunu hatırlatan Tağıl, ancak sıcaklıklardaki 1 derecelik artışın bile büyük risklere yol açabileceğine dikkat çekti. Deniz yüzeyi sıcaklıklarının sınır değerine yaklaştığını vurgulayan Tağıl, "Böyle giderse yazın deniz yüzeyi sıcaklıkları ve kara sıcaklıkları Paris Anlaşması'yla öngörülen 1,5 santigrat derece sıcaklık değerini aşma ihtimali yüksek gözüküyor. Şimdiki durum ve kış boyunca izlediğimiz okyanus sıcaklıkları bize 2024 yazında rekorlarla karşılaşabileceğimizi gösteriyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ayrıca, Türkiye'de kış mevsiminde ortalamanın üzerinde sıcaklıkların yaşandığını ve ocak ayı ortalama sıcaklığının 2024 yılında 5 derecelere kadar yükseldiğini belirten Tağıl, bu durumun bitkiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve meyve üretimini etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar