Bu hisselerin riski az, getirisi bol! Uzmanlar borsada en çok yükselecek şirketleri açıkladı...

Bu hisselerin riski az, getirisi bol! Uzmanlar borsada en çok yükselecek şirketleri açıkladı...
Ekim ayının ilk işlem gününü 8 bin 486 puanla tamamlayan Borsa İstanbul, tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirerek rekor kırdı. Borsada bireysel yatırımcı sayısının 8 milyona yaklaşması ve ilerleyen günlerde SPK'nın 60 şirketin daha halka arzına onay vermesi üzerine uzmanlar, gelecek haftalarda en çok yükselmesi beklenen hisse senetlerini açıkladı.

Yıllardır Türkiye'de ilgi alanı ekonomi olanların uğrak yeri olan Borsa, artık her meslekten vatandaşın birikimlerini değerlendirdiği bir yatırım aracına dönüştü.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayıyla yaşanan peş peşe halka arzlar, borsada bireysel yatırımcı akını yaşanmasına neden olurken, Ekim ayının ilk haftaları itibarıyla Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısı 8 milyon sınırına dayandı. Gün içerisinde BIST100 endeksi 8 bin 511 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, günü 8 bin 486 puan ile kapatan borsa, rekor kapanışa imza atarak yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Yaşanan her yeni yükseliş hareketi, beraberinde borsaya yeni yatırımcıları çekerken, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, son üç yılda 130 şirketin halka arz olduğunu belirtti. SPK'nın onayıyla ilerleyen haftalarda 60 yeni şirketin daha halka arzının gerçekleşmesi beklenirken, bu gelişmelerle borsadaki yatırımcı sayısının 10 milyonu aşacağı tahmin edilmekte.

EN ÇOK KAZANDIRACAK 20 ŞİRKET...

Türkiye'de borsa Türk lirası bazında yükselmesine karşın yaşanan enflasyon, yatırımcıları "Gelir-gider hesabı" yapmak zorunda bırakıyor. Buna karşın BIST100 endeksinde bulunan şirketlerin yarısından fazlası, enflasyonun üzerinde getiri sağlayarak borsadaki cazibenin ön plana çıkmasına neden oldu.

ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, Ekonomim.com'a yaptığı açıklamada; ilerleyen günlerde yükselmesini bekledikleri hisseleri kamuoyu ile paylaştı.

Yaptıkları planlama ve modellemeler sonucunda MAVI ve BIMAS hisselerinde büyük bir yükseliş beklediklerini açıklayan Yağbasan, bu hisse senetlerinin enflasyon karşısında güçlü kalmasının muhtemel olduğunu vurguladı.

Havacılık sektöründe son günlerde yaşanan yeni covid varyantları söylemlerinin ardından büyük bir düşüş yaşanmasına dikakt çeken uzman isim, bu fırsatların alım fırsatı sunduğunu belirterek THYAO hissesinin, endeks üzerinde getiri sağlayabileceğine işaret ederken, TAVHL hisselerinde yaşanan düşüşlerin ise cazip fırsatlar sunduğunu belirtti.

Sözlerine devam eden Yağbasan, "İhracat potansiyeli ile FROTO ve dağıtım iş kolunun enflasyona dayalı kâr artışı sağlaması avantajıyla ENJSA da, beğendiğimiz hisseler arasında yer alıyor. Yüksek faiz ve enflasyon döneminde prim ve yatırım portföy gelirinin artması ile ek nakit akışı oluşturabileceği beklentisi, sigorta sektörünü de öne çıkarabilir." ifadelerine yer verdi.

foto-1.jpeg

BIST-30 EN FAZLA KAZANDIRANLAR ARASINA GİRECEK

Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Tuğba Ekin ise endeksin güçlü şirketlerine işaret ederek, kurumsalda kalanların büyük bir getiri sağlayabileceğini iddia etti. Endeks üstü getiri sağlayabilecek firmalara yönelik kesin tahminde bulunmanın imkansız olduğunu aktaran Ekin, orta ve uzun vadeli yatırımlarda hedeflerine ulaşmasını bekledikleri şirketleri ise şu şekilde sıraladı:

foto-2.jpegUZMANLAR AYNI HİSSELERDE ORTAK GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Ekin, paylaştıkları hisseler arasında beklentilerin üzerinde sıçrama yapan firmaların da olduğunu belirtirken, DOHOL, EREGL, ECILC ve TEKFEN için potansiyel getiri oranının diğerlerinden daha yüksek olabileceği uyarısında bulundu.

İnfo Yatırım'dan Stratejist Çağlar Toros ise yukarıda yer alan uzmanlara referans bir tavsiyede bulunarak, BIMAS, MAVI ve TOASO hisselerinde güçlü yükselişlerin muhtemel olduğunun altını çizdi.

"EN AZ YÜZDE 45-50 GETİRİ BEKLENİYOR"

ATA Yatırım Araştırma GMY'den Cemal Demirtaş, Temmuz ayında yayınladıkları strateji raporuna atıfta bulunarak, 12 aylık belirledikleri 8 bin 400 puanlık BIST hedefine neredeyse 3 ayda ulaştıklarını ve borsadaki sert yükselişin şaşırtıcı olduğuna parmak bastı.

Uzman isim sözlerine şöyle devam etti:

Para politikalarındaki rasyonele dönüş rüzgârının etkisiyle, Türkiye ekonomisine ilişkin risk algısı geriledi. Güven artarken, enflasyonun bir süre daha yüksek seyredebileceği beklentisi de özellikle 2023 ve 2024 tahminlerini yukarı çekti.

Orta ve uzun vadede endeks üstü getiri potansiyelini yüksek gördüğümüz şirketler listesinde Bim, Migros, Coca Cola İçecek, Şişecam, Tav Havalimanları, Turkcell ve Tofaş şirketleri yer alıyor.

İlave olarak, Ülker, Aksa Enerji gibi çok özel hikâyesi olan şirketlerin ve holdingler ligindeki Koç, Sabancı, Anadolu ve Doğan gruplarının da getiri potansiyellerinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Endeksin beklentimizi 3 ay önceden karşılamasıyla birlikte, hisselere dair hedef fiyat beklentilerimizi de güncelleyeceğiz. Şimdilik bunu paylaşamam ama mevduat faizlerinin yüzde 30-40 seviyelerinde olduğu bir dönemde, borsa yatırımcıları da iyi seçilmiş hisselerle en az yüzde 45-50 getiri hedefleyebilirler.

BORSADA BUGÜN EN ÇOK İŞLEM GÖREN HİSSELER

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 145,00 puan ve yüzde 1,65 yükselişle 8.942,40 puandan kapandı. BIST 100 endeksine dahil hisselerin 67'si prim yaptı, 33'ü geriledi. Türk Hava Yolları, Şişecam, Yapı Kredi, Tüpraş ve Ereğli Demir Çelik en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar