Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

ANALİZ

Boğazlarda hak iddia eden Saray Rejimi!..

Değerli okuyucularım İBB'nin Boğazlardaki yetkileri nelerdir? Öncelikle bunu açıklayarak yazıma başlayım. Bununla ilgili Gazetemizin internet sitesinde özel haber yaptım. Buradan etraflıca bilgi edinilebilir. İBB'nin Boğazlardaki yetkilerinin en önemlileri: İmar yetkisi, köprülerden ve oto yollardan alınan belirli bir miktar gelirin belediyeye kalmasıdır.

***

Bir AKP iktidarı düşünün 31 Mart'ta İBB'yi kaybetmiş, sonra seçimleri yeniletmiş. Yetmemiş 23 Haziran'da Millet İttifakı, Saray İttifakı'na tarihî fark atarak İstanbul'u kaybettirmiş. Düşünmeye devam edin çünkü Saray Rejimi dur durak bilmemiş. Tarihî yenilgiden ders çıkarmamış kurdukları tek adam rejimi ile İBB'nin yetkilerini elinden almaya çalışıyorlar.

***

Tarih derslerinde hep gördük ki Rusya, Boğazlarımızda hak iddia edip duruyor. Nedeni Rusya'nın sıcak denizlere inme politikası. AKP'nin de amacı Boğazlardaki İBB yetkilerini bitirip kalan rantı da paylaşmak.

***

Yukarıda 31 Mart'tan ve 23 Haziran'dan bahsetmiştim. Evet biliniyor ki AKP iktidarı yaklaşık 20 yıldır yönettiği İstanbul rantını bırakmamak istedi. Hâlâ bırakmak istemiyor. İBB'nin Boğazlardaki yetkilerini de AKP'nin elinden almak istemesinin nedeni budur.

***

Tek adam rejimini geçtiğimiz günlerde katıldığım bir TV programında değerlendirmiştim.

Orada 'tek adam rejimi budur işte kaybettiği İstanbul'u bu şekilde almaya çalışıyor' demiştim.

***

Yazımı 24 Haziran öncesi ve sonrası gazetede çalıştığım arkadaşla bir konuyu tartışırken söylediğim şu sözlerle bitireyim:

Arkadaş hâlâ AKP'nin İstanbul'u bırakmak istemeyeceğini ve seçimlerde bir oyun çevireceklerini yine de olmazsa İstanbul'a kayyum atanacağını söylemişti.

Ben bu dediklerinin hiçbirisi olmaz dedim. Sözlerimin devamında, Saray ve AKP'nin bu konuda yapacağı tek şey; Belediyelerin yetkilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devretmektir şeklindeki ifadeleri kullandım.

Maalesef haklı çıktım. Keşke bu konuda haksız çıksaydım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları