BM duyurdu: Rusya-Ukrayna savaşında 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti

BM duyurdu: Rusya-Ukrayna savaşında 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yaşanan trajedinin boyutlarını açıkladı: 10 bin 703 sivil hayatını kaybetti.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Ukrayna'daki son durum masaya yatırıldı. BM Orta Doğu, Asya ve Pasifik'ten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mohamed Khaled Khiari, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmanın konut alanlarına sıçramasının büyük endişe kaynağı olduğunu belirtti.

Khiari, Rus güçlerinin Ukrayna'nın köy, kasaba ve şehirlerini neredeyse tamamen yok ettiğine dikkat çekti ve bu saldırıların uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin 10 bin 703 sivilin ölümüne neden olduğunu, bunlardan 549'unun çocuk olduğunu ve 20 bin 146 kişinin yaralandığını belirtti. Khiari, sivillere ve sivil altyapılara yönelik saldırıları şiddetle kınadıklarını dile getirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İnsani Yardım Finansman ve Kaynak Nakil Birimi Direktörü Lisa Doughten ise sivillere karşı yapılan saldırıların uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini vurguladı ve tüm tarafların sivilleri koruması gerektiğini ifade etti.

Doughten, insani yardım ulaştırma konusunda halen önemli engellerle karşılaştıklarını ve özellikle Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerine insani yardım erişiminin kısıtlı olduğunu belirtti. Yaklaşık 1,5 milyon kişiye hayat kurtarıcı insani yardım ulaştıramadıklarını bildirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar