ABD, yapay zekalı savaş uçaklarını devreye sokuyor!

ABD, yapay zekalı savaş uçaklarını devreye sokuyor!
ABD Hava Kuvvetleri, yapay zeka entegreli F-16 testlerini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. 2028'e kadar bin adet insansız hava aracı tasarlanması planlanıyor.

ABD Hava Kuvvetleri, gizli bir uçuş sırasında tamamen yapay zeka tarafından kontrol edilen bir F-16 savaş uçağının testlerini başarıyla tamamladı.

Son günlerde gerçekleştirilen testlerde, Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall tarafından denetlenen yapay zeka tarafından yönlendirilen bir F-16 uçağı, hava muharebe manevralarında başarılı oldu. "Vista" adlı uçak, 850 km/s'nin üzerindeki hızlarda it dalaşı yapabildiği ve 1000 feet yükseklikte dönme ve takla gibi hareketleri gerçekleştirebildiği belirtildi.

abd-nin-savas-ucagi-ilk-kez-tamamen-yapay-zeka-ile-uctu166696-1.jpg

Bakan Kendall, yapay zeka sisteminin her çarpışmada gerçek zamanlı olarak öğrenip geliştiğini vurguladı. Yaptığı açıklamada, yapay zekanın savaş sırasında silah kullanımı konusunda güven verici olduğunu ifade etti.

Hava Kuvvetleri, 2028'e kadar 1000'den fazla insansız savaş uçağını hizmete almayı planlıyor ve bu doğrultuda önemli yapay zeka gelişmeleri yaşanıyor. F-16 için geliştirilen otonom uçuş teknolojisinin, 1990'lardaki hayalet uçakların kullanımıyla benzer bir dönüm noktası olduğu ifade ediliyor.

f-16-fighting-falcon-rpnr.jpg

Daha önce, DARPA'nın Air Combat Evolution (ACE) programı kapsamında benzer bir test gerçekleştirilmişti. Bu testte, X-62A adlı yapay zekalı uçak, deneyimli bir F-16 pilotuyla karşılaştırılmıştı ve yapay zekanın ilk atışı yapmak konusunda daha başarılı olduğu belirtilmişti.

Ancak, silah kontrolünün yapay zekaya bırakılmasıyla ilgili büyük tartışmalar yaşanıyor ve birçok kişi otonom silah sistemlerine kısıtlamalar getirilmesini talep ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar