Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hasan Balaban

Hasan Balaban

TAKAZA

Beşinci Kol Faaliyetleri...

Bugünlerde ülkemizin gündemine getirilerek ve tartışma konusu edilerek Muhalefet Partileri, beşinci kol faaliyetleriyle suçlandı.

Nedir beşinci kol faaliyetleri?

Düşmanla iş birliği yaparak, memleketin içeriden çökmesine çalışanlar ve savaşı daha kolay kazanmaya yönelik, her türlü manevî yıkıcı çalışmalar için yapılan tanım.

***

Bu deyim ilk defa, 1936-1939 İspanya iç savaşı sırasında kullanılmış. Franco'nun emrindeki ihtilalciler, dört koldan Madrid'e hücum ettikleri sırada, Madrid'le bulunan Franco taraftarları (beşinci kol) hükümet içinde ayaklanma casusluk ve sabotaj hareketlerini düzenlemişlerdir. İç savaş sonrası, Francisco Franco İspanyayı 36 yıl diktatörlükle yönetmiştir.

***

Bana göre, dört koldan saldıranları ıskalayıp, beşinci kol faaliyetleri gündem olmamalı.

Samuel P. Huntington'un Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması adlı kitabında(1) ABD'nin ve Avrupalı ülkelerin çıkarları açıkça tek tek izah edilmişti.

-Merkezi Avrupa'nın Batılı devletlerini, yani Visegrad ülkeleri (Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya), Baltık Cumhuriyetleri, Slovenya, Hırvatistan, Avrupa Birliği ve NATO'ya dahil etmek.

"AB'ye dahil edilecek ülkeler içinde Türkiye'den bahsedilmiyor."

-Latin Amerika'nın "Batılılaşması"nı teşvik etmek ve Latin Amerika ülkelerinin Batı'yla mümkün olabildiğince yakın bir noktaya gelmesini desteklemek.

-İslam ve Çin devletlerinin konvansiyonel ve konvansiyonel-olmayan askeri güç gelişimini kısıtlamak.

(S-400  ve F-35 meselesi malum)

-Japonya'nın Batı'dan uzaklaşıp Çin'le yakınlaşmasını yavaşlatmak.

-Batı'nın medeniyetler üzerindeki teknolojik ve askeri üstünlüğünü korumak.

Özetlersek; Müttefik dediklerimizin düşünce ve çıkarları böyle açık seçik ortadayken biz beşinci kolu gündeme getiriyoruz.

Beşinci kol, iç politika malzemesi olarak işe yarayacak olsa bile gerçekleri ve kimin hedefinde olduğumuzu yani, dört koldan saldıranları gözden kaçırmayalım.

Hangi limana gideceğini belli olmayan gemiye rüzgârın faydası olmaz...

...

(1) - Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzenin Yeniden Kurulması adlı kitabın;13. baskısı İst. Şubat 2015 tarihinde basılmıştı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları