Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Kamuran ÖZGEN

Kamuran ÖZGEN

TURİZM EKONOMİSİ VE POLİTİKASI

Bazı belediyelerden yapmasını beklediklerimiz

Ülkemizde turizme hiçbir katkısı olmadan, turizmden en üst düzeyde girdi sağlayan yer neresi diye soracak olursanız, İzmir iline bağlı Selçuk ilçesini örnek verebilirim. 26 yılda kaç defa gittiğimi bile hatırlamadığım bu ilçe sınırları içinde kalan Efes Antik Şehri, Meryem Ana Evi, Yedi Uyuyanlar Mağarası, İsa Bey Camii, Artemis Tapınağı ve Aziz Jean Bazilikası civarı (Meryem Ana Evi'nin olduğu bölge hariç) içler acısı bir durumda.

Selçuk Belediyesi tarafından Efes Antik Kenti, Aziz Jean Bazilikası otopark ücreti ve Meryem Ana Evi giriş ücreti ve otopark ücretleri alınıyor, ama belediye tarafından turizm için hiçbir yatırımın yapılmıyor olması, buna rağmen her gün on binlerce Türk Lirası parayı kasasına atması insanı çileden çıkarıyor. Yüksek sezonda günde yaklaşık beş bin turistin gezdiği Efes Antik Şehri (özellikle alt kapının çıkış bölgesi) dükkanların olduğu alanda turistlerin aşırı derecede rahatsız edilmesi, otobüslerin içlerine kadar girmeye çalışan ve her seferinde tartışmak zorunda kaldığımız hanutçularla ilgili ne Selçuk Belediyesi ne de Efes Jandarması bizlere yardımcı oluyor. Biraz tartışmanın boyutu ilerlediğinde dükkan sahipleri tarafından tehdit ediliyoruz, geçmişte bıçaklanan rehber arkadaşlarımız bile oldu. Ama oradaki dükkan sahiplerine bugüne kadar bir işlem yapıldığını görmedim.

Turizmin kaymağını yemeye devam eden Selçuk Belediyesi'nin sorumluluk alanları içinde olan yerlerle ilgili aşağıdaki konularda üzerine düşen görevleri yerine getirmesini bekliyoruz.

* Efes Antik Şehri üst ve alt kapıdaki hanutçulukla ilgili önlemleri almasını, yağmur yağdığında sular altında kalan otobüs otopark alanının zemin iyileştirme çalışmalarını yapmasını,

* Antik Dönem'de dünyanın yedi harikasından birisi olan Efes Artemis Tapınağı'nın giriş çıkışının otobüsler için uygun hale getirilmesi ve tapınak alanını işgal etmiş olan hanutçulardan kurtarmasını,

* Onlarca otobüs şoförünün grupları beklediği otopark alanında, şoförlerin kullanabileceği bir kafe ve lavabo alt yapısının sağlanmasını bir tur rehberi olarak Selçuk Belediyesi'nden bekliyorum.

***

Kapadokya Bölgesi'nde özellikle Güney Asya ülkelerinden gelen Malezya ve Endonezya Müslüman ağırlıklı gruplarda öğleden sonra saat bir ile beş arasında bir kez vermek zorunda olduğumuz "namaz molası" büyük sıkıntı yaratıyor. Yetkililerden ricam, Avanos'un Göreme tarafından giriş kısmına turist gruplarının namaz kılmak için kullanabileceği boyutta bir caminin yapılması. Bu camide dikkat edilmesi gereken konu da, bayanlar için özellikle "kapalı abdest alma" alanının yeterince büyük yapılması. Konya Mevlana Müzesi ziyaretimiz sırasında da aynı sıkıntıları bayanların abdest alma yerlerinin yetersizliği ile ilgili noktada yaşıyoruz. İstanbul Nuruosmaniye Camii bayanlar abdest alma yerinin de elden geçirilmesi gerekiyor, Kapalı Çarşı ziyareti sırasında namaz molası ve çarşı ziyaretini beraber verdiğimiz için, bayanlar çok uzun süre abdest almak sırası beklemek zorunda kalıyorlar.

Umarım taleplerimiz kısa sürede hayata geçirilir ve yeni sezonda aynı sıkıntıları yaşamak zorunda kalmayız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları