Bankalarda KKM krizi: Doları olanı vazgeçirmek için bu yola başvurdular

Bankalarda KKM krizi: Doları olanı vazgeçirmek için bu yola başvurdular
Hükümetin doları frenlemek için 2021 yılı sonunda çıkarttığı Kur Korumalı Mevduat (KKM), resmen ayağına dolandı. Son iddialara göre ise bankalar adeta ikna odaları kurarak, vatandaşları KKM'den vazgeçirmeye çalışıyor.

ZÜLEYHA ÖNCÜ / GÜNBOYU

Geçen hafta KKM’nin en iyi yatırım aracı olduğunu savunan müşteri temsilcileri, TCMB’nin bankalara getirdiği zorlu TL mevduata dönüşüm hedefleri nedeniyle şimdi de 2 günde yıllık yüzde 25’ten 30’a çıkan mevduat faizini övüyorlar.

Son gelişmeler üzerine birçok bankanın müşteri temsilcilerini teknik detaylar hakkında bilgilendirmek için sık sık e-posta göndermenin yanı sıra ardı ardına toplantı düzenlediği de gelen bilgiler arasında.

KKM’yi azaltıp standart TL mevduat hesaplarını artırmak, maliyetini yükselterek bankaların döviz mevduatını azaltmak için cumartesi gecesi TCMB’den ardı ardına tebliğler gelmişti. 31 Aralık 2023’e kadar vadesi gelen KKM’den standart TL mevduata geçişte hedef tutturamayan bankalara düşük faizli devlet tahvili alma cezası çıkmıştı.

Kendi faizini arttırmayan Merkez, bankalardan TL’ye yüksek faiz vermesini istiyor.

BANKALAR KKM'DEN ÇIKIŞ İÇİN İKNA ODALARI KURDU

Hakan Aran: Müşterilerimize KKM önermeye devam edeceğiz Bloomberg HT’ye konuk olan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, KKM’nin bugün için hâlâ en cazip ürün olduğunu belirterek, müşterilerine önermeye devam edeceklerini söyledi.

TCMB’nin aldığı son kararlarla kur yükünü bankalarla paylaşmak istediğini belirten Aran, şunları söyledi: “Bugüne dek müşterilere ne kadar bunu inanarak anlatsak da ‘Yabancı para mevduatta kalacağım’ diyenlerin hâlâ ciddi birikimi var. Hâlâ mevduatın yüzde 43’ü yabancı parada tutuluyor. Biz KKM’deki müşterilerimize TL mevduata dönmeleri telkininde bulunmayacağız. Biz sadece ürünün avantajlarını anlatmakla mükellefiz. Bize verilen hedefler doğrultusunda onları ikna etmemiz mümkün değil. Dövizinden dönerek KKM’ye geçenlere ‘Vadeli TL hesabına geç’ diye bir telkinimiz olmayacak. Hedefler olması da önemli değil. Ekonominin çarklarının doğru işlemesi önemli. Yanlış bir şey yapmayız, ekonomi için gerekli olan aksiyonları alırız, bunun sonucu ceza ödemekse banka olarak ceza öderiz ama müşterimize bunu yansıtmayız. O nedenle müşterime KKM önerdiysem orada devam etmesini yine önereceğim.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar